Stari most na popisu sedam manje poznatih arhitektonskih čuda

Ako svaki veliki arhitektonski simbol ima svoju priču, Bosna i Hercegovina i Mostar, tj. Stari most ima priču o povratku.

856

Svi smo čuli za Koloseum, Kineski zid i Taj Mahal… ali šta je s “neotkrivenim” arhitektonskim čudima, s mjestima na koja ne hrle milioni ljudi a ipak su jednako vrijedna i važna.

Kako bi istaknuo važnost maje poznatih arhitektonskih čuda, BBC je načinio jedinstven popis, a nama je još značajnije to što se među sedam našao i Stari most u Mostaru. S pravom, naravno!

Stari most je sagradio od 456 blokova lokalnog kamena 1566. osmanski arhitekt Mimar Hajrudin i bio je srce grada 427 godina.

Most s lukom u gradu Mostaru spaja dvije obale rijeke Neretve. Širok 4 metra i dug 30, jedan je od najprepoznatljivijih znamenitosti u Bosni i Hercegovini, ali i jedan od najboljih primjera islamske arhitekture na Balkanu.

BBC piše i da je most uništen tokom rata, kada su ga srušile snage bosanskih Hrvata (HVO), da bi se u punom sjaju vratio tek 2004. godine.

Bez obzira na sve što je prošao, jedna stara tradicija je ostala – i danas mještani skaču u ledene vode Neretve kako bi pokazali svoju hrabrost i vještinu.

Na popisu su se, osim Starog mosta, našli: Rumunski parlament, Velika džamija Djenne u Maliju, tvrđava Derawar u Pakistanu, Chand Baori u Indiji, Veliki zid Indije, džamija šeika Lotfollaha u Iranu.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.