NaslovnicaLokalne TemeStara džamija...

Stara džamija u Goduši u emisiji Mozaik religija na FTV (VIDEO)

Izgrađena daleke 1565. godine Stara džamija u Goduši smatra se jednom od najstarijih na ovom području, a zbog svoje jedinstvenosti, lokacije, kao i drugih vrijednosti, našla se na popisu nacionalnih spomenika BiH.

Pored džamije se nalazi i staro mezarje sa specifično malim nišanima, dok je sama džamija izgrađena od kamena sa ovog područja. U haremu se nekada nalazio i pješčani sat koji je pokazivao tačno vrijeme. Za vrijeme agresije, iako se nalazila na prvoj borbenoj liniji, osim manjih oštećenja džamija nije direktno pogođena.

Federalna televizija nije ostala imuna na ovu impresivnu baštinu, te su odlučili posvetiti posebnu emisiju o Staroj džamiji u Goduši.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.