Staklene žabe

2109

Skupina: vodozemci
Način prehrane: mesojed
Dužina: (uglavnom) 2-3 cm
Rasprostranjenost: Središnja i Južna Amerika, od razine mora sve do visine od 3800 m

Među mnogim neobičnim i fascinantnim žabama na našem planetu ističu se staklene žabe. Uglavnom su zelene boje s malim tačkama žute, bijele, crne i plave boje. Pitate se kako su zelene žabe dobile svoje stakleno ime?staklena žaba1
Koža je prozirna s donje strane tijela, pa se lako mogu vidjeti crijeva, jetra, čak i srce koje kuca, kao što vidiš na fotografiji. Prozirna koža čini ih teško uočljivim  grabežljivcima.
Tokom dana spavaju u krošnjama vlažnih tropskih šuma, a noću skakuću po niskim biljkama gdje u izobilju ima malih člankonožaca kojima se hrane. Iako su rijetko veće od 3 centimetra, ove žabice su izvrsni grabežljivci oštra vida. Skaču na svoj plijen otvorenim ustima i smrtonosno su precizne čak i na (za njih ogromnim) udaljenostima od nekoliko centimetara. Poznate su i po svom velikom apetitu.staklena žaba3
Mužjaci nekih vrsta imaju koštani šiljak na gornjem dijelu prednjih udova koji koriste u borbi. Na mnogima se mogu vidjeti ožiljci po licu, glavi i bočnim dijelovima tijela koji odgovaraju posjekotinama napravljenim šiljcima. Prilično su teritorijalni (brane svoje područje) i ne podnose prisutnost drugih mužjaka u blizini. Smaragdne staklene žabe su veoma žestoke pa dvoboji za teritorij mogu trajati i do sat vremena, a mali ratnici vise naopačke s biljaka i bore se sve dok jedan ne „otpadne” s mjesta borbe. Poraženi se mora ponizno priljubiti uz otpalo lišće na tlu i nakon toga napustiti borilište.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.