NaslovnicaPreporukaStaklena plaž...

Staklena plaža u Californiji: Nekada deponija, danas biser Tihog okeana

Staklena plaža na kalifornijskoj obali Tihog okeana unazad nekoliko decenija privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojim jedinstvenim izgledom i šarenim, svjetlucavim “kamenčićima” od stakla.

Staklena plaža ili Glass Bay je plaža pored državnog parka MacKerricher u blizini Fort Bragga u Californiji. Prije više decenija bila smetište na kome su stanovnici obližnjeg mjesta Fort Bragg odlagali stakleni otpad.

Do potpune zabrane odlaganja otpada dolazi 1967. godine, a u ovom državnom parku sada je protivzakonito sakupljati staklo.

Nakon zabrane bacanja smeća, trebale su decenije da se ova plaža očisti i da ostane čisto staklo koje je obalu učinilo prelijepom i jedinstvenom uprkos prethodnoj namjeni.

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.