Štab CZ Grada Visokog: Nove prevntivne mjere u borbi protiv koronavirusa

ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE GRADA VISOKOG PREDUZEO SVE PREVENTIVNE MJERE

U nedjelju, 22.03.2020. godine, Štab civilne zaštite Grada Visokog održao je drugu vanrednu sjednicu, te na istoj razmatrao trenutnu higijensko-epidemiološku situaciju na području grada Visokog, te donio niz mjera u borbi protiv koronavirusa, a koje se odnose na slijedeće:

– zabranu izvođenja infrastrukturnih radova na regionalnim, lokalnim, nekategorisanim cestama i gradskim ulicama;

– otkazivanje zakazanih vjenčanja i zabrana dogovora novih termina;

– zabranu rada stomatoloških ordinacija i organizaciju prijema hitnih slučajeva za stomatološke intervencije u Domu zdravlja Visoko;

– stavljanje automobila u vlasništvu Gradske uprave na upotrebu Štabu Civilne zaštite Visoko;

– obustavu naplate parking mjesta do daljnjeg;

– stavljanje uposlenika javnih ustanova i preduzeća na raspolaganje Štabu civilne zaštite, naročito muškaraca u starosti od 25 do 55 godina;

– zabrani ulaska i parkiranja motornih vozila unutar kruga JU „Dom zdravlja“ Visoko, osim sanitetskih, službenih vozila i hitnih slučajeva;

– organizaciju rada predsjednika Savjeta MZ i njihove brige prema starim i iznemoglim licima, licima u stanju socijalne pomoći, vođenju računa o snabdijevanju pitkom vodom stanovništva, kao i redovnom odvozu komunalnog otpada, te prikupljanju i odlaganju medicinskog otpada u saradnji sa JKP „Visoko“;

– zabrani javnog okupljanja (više od 3 osobe) na izletištima, sportsko-rekreacionim terenima, igralištima, parkovima i ostalim javnim površinama na području grada Visokog.

Ovom prilikom Gradonačelnica Grada Visokog, Amra Babić istaknula je slijedeće:

„Trenutna situacija na području grada Visokog, a koja se tiče higijensko-epidemiološke situacije o pojavi korona virusa je stabilna i zadovoljavajuća. Na području našeg grada nemamo registrovan niti jedan slučaj zaraženih od koronavirusa, niti imamo nijedan slučaj koji je sumnjiv na postojanje koronavirusa.

Svi naši sugrađani koji su putovali u inostranstvo i koji su dobili rješenje o samoizolaciji nalaze se u samoizolaciji, te to redovno kontroliše naša Policijska uprava. Takvih lica je negdje oko 300. Za oko tridesetak mi smo iz Gradske uprave, a putem Službe civilne zaštite podijelili pakete koji čine dezinfekciono sredstvo, zaštitnu masku i zaštitne rukavice, kako bismo zaštitili članove porodica od mogućnosti eventualne zaraze koronavirusom. U narednim danima bit će nastavljena podjela paketa za sve osobe u samoizolaciji.

Moram istaknuti da svi oni koji su u samoizolaciji poštuju samoizolaciju. Za sve one koji to ne budu uradili, Policijska uprava će adekvatno reagovati. Danas su izdati četiri prekršajna naloga, a ukoliko se prekršaji budu ponavljali, PU će posegnuti za privođenjem, odnosno lišavanjem slobode neodgovornih lica i pokretanjem krivičnih prijava. Moram istaknuti da su sve aktivnosti Grada Visokog i Službe civilne zaštite u koordinaciji sa Domom zdravlja i svim drugim nadležnim Službama doprinijeli situaciji da mi danas na neki način zadovoljno možemo reći da smo poduzeli sve preventivne mjere.

U borbi protiv nevidljivog neprijatelja, u borbi protiv koronavirusa, naše jedino oružje, naše najsnažnije oružje je preventiva. A, ta preventiva počinje od samozaštite. Ja molim građane da se ne kreću bespotrebno, da poduzmu sve mjere higijene koje i inače poduzimaju, ali da to urade u ovim danima pojačano, da se ne prave javni skupovi, da se ne sakupljamo više od tri lica na jednom mjestu i da poštuju naredbe Federalnog, a samim tim i Gradskog Štaba Civilne zaštite. Mi smo danas donijeli niz mjera. Vjerovatno neke mjere imat’ će puno utjecaja na život naših građana.

Ja vas molim da ih sve poštujete. One su u formi naredbi. Moraju se poštovati! Mi nemamo prostora za paniku, ali imamo jako puno prostora za oprez. Ponovo vas pozivam da ostanete kod kuće i slušate sve naredbe koje dolaze od strane Federalnog Štaba Civilne zaštite i Gradskog Štaba Civilne zaštite Visoko.“

Napominjemo, na prvoj vanrednoj sjednici Štab civilne zaštite Grada Visokog donio je niz naredbi kojima je izvršio pravovremene pripreme i preventivno djelovanje kako bi zaštitili zdravlje građana u slučaju eventualne pojave koronavirusa.

Detaljno mašinsko i ručno čišćenje ulica, pranje ulica, dezinfekcija svih objekata javnih ustanova i preduzeća, Gradske uprave, svih objekata kolektivnog stanovanja, gradskih ulica i trotoara, svih prilaza gradu, glavnih vangradskih ulica, igrališta, parkova, sportskih terena i kulturnih objekata, kao i postavljanje 30 dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku na svim frekventnim mjestima.

Formiran je i opremljen trijažni centar za prihvat eventualno oboljelih pacijenata u sklopu Doma zdravlja Visoko i izvršena podjela zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcionih sredstava za osobe u izolaciji.

Grad Visoko je na vrijeme poduzeo sve preventivne mjere u borbi protiv „nevidljivog neprijatelja“.