ZanimljivostiŠta trebate učiniti ukoliko vas ubode stršljen

Šta trebate učiniti ukoliko vas ubode stršljen

Iako ubod stršljena nije smrtonosan, važno je znati šta trebate postupiti ukoliko se ovo dogodi. Ukoliko je osoba alergična, ubod može izazvati anafilaktički šok.

Otrov stršljena može se uporediti s onim drugih osa, no po sastavu nije jednak, čak je manje toksičan. No, sam ubod stršljena doživljava se bolnije nego ubod manje ose.

Razlog tome je što je u otrovu stršljena veći udio neurotransmitera acetilholina, supstance koja izaziva osjećaj “pečenja”.

Ukoliko vas stršljen ubode, odmah izvucite žaoku. Nemojte koristiti pincetu zato što ćete je gurnuti dublje u kožu. “Sastružite” je s kože tupom stranom noža.

Mjesto ujeda operite sapunom i stavite hladnu oblogu. Ukoliko vas je stršljen ujeo za ruku ili nogu, držite je povišeno u odnosu na trup.

Najopasniji su ujedi u predjelu grla zato što može doći do gušenja. U tom slučaju potražite pomoć ljekara. Ukoliko je osoba alergična i padne u anafilaktički šok, pozovite ljekara ili joj dajte injekciju adrenalina koju ljudi skloni alergijama često imaju pri ruci.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE