NaslovnicaZanimljivostiŠta se dogodi...

Šta se dogodi u tijelu ako nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Istraživanje je pokazalo i da je najbolje vrijeme za odlazak u šetnju unutar 60 do 90 minuta nakon jela. U tom periodu razina šećera u krvi je na vrhuncu. Osim toga, pokazalo se i u ovom istraživanju da šetnja nakon obroka pruža i dodatne prednosti, posebno ako je duža.

Što se tiče kratkih šetnji laganog intenziteta, one su korisne i za osobe koje već imaju dijabetes ili visoki krvi tlak. Hodanje, ali i stajanje mogu pozitivno utjecati na razine glukoze.

Naime, nakon obroka u krvotok se otpušta glukoza što rezultira malim porastom razine šećera u krvi. Iako mali skokovi nisu abnormalni, održavanje razine šećera je ključno je u upravljanju dijabetesom, a uz aktivni angažman mišića tijekom hoda, oni su ti koji upijaju višak glukoze iz krvotoka.

Bolji protok krvi ključan je pak za naše mišiće, udove i organe, što rezultira zdravijim krvožilnim sustavom.

Šetnja nakon večere oslobađa i serotonin koji pomaže bolje snu, reguliranju apetita, potiče pozitivno razmišljanje i poboljšava pamćenje, piše zadovoljna.hr

Dodatne prednosti hodanja nakon jela Hodanje nakon jela kao i hodanje općenito ima mnoge dobrobiti. Bez obzira imate li visoki krvni tlak, dijabetes ili ste osoba bez zdravstvenih problema, uživanje u kratkoj šetnji nakon obroka poboljšati će vaše opće zdravlje.

Neke od prednosti hodanja nakon jela su:

regulacija rada crijeva optimizacija limfnog sustava poboljšanje crikulacije oslobađanje “hormona sreće”. Kako doći do toga da vam hodanje postane rutina? Bitno je da vam hodanje bude ugodno i da tako postane vaša omiljena aktivnost pa i zabava.

Kako bi vam iskustvo bilo ugodnije možete:

slušati glazbu ili audioknjigu razmišljati o vašem danu ili planirati stvari koje su pred vama povesti društvo i šetnju iskoristiti za druženje. Ako izlazak u šetnju u nekom trenutku nije opcija, primjerice zbog lošeg vremena, zamijenite ga drugom aktivnošću.

plešite dok traju reklame marširajte u mjestu dok perete suđe skačite dok čekate vodu za kavu ili čaj da proključa hodajte dok telefonirate.

Ovo je samo nekoliko ideja, ali sami možete smisliti druge aktivnosti koje će zamijeniti šetnju. No, kada je god to moguće izađite na svježi zrak i prošetajte.

Na kraju napominjemo da je svaku tjelesnu aktivnost pa tako i ovu važno prilagoditi vašem zdravlju i fizičkim ograničenjima. Ako je potrebno, posavjetujte se i s vašim liječnikom.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/6yka.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.