Iako med nije na listi najčešćih alergena, bebama ga nemojte nuditi barem dok ne napune godinu.
Najčešća strategija u odbrani od alergije na neku vrstu hrane jeste eliminaciona dijeta – izbjegavanje određene namirnice za koju se sumnja da je alergen. Oni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je veoma važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Oko 90 posto alergija na hranu (na kravlje mlijeko i citrusno voće) nestane kad dijete napuni četiri ili pet godina.
Čak i starija djeca i odrasli mogu ih prerasti ako godinu-dvije izbjegavaju alergen.
Kikiriki
Ipak, alergije na koštunjavo voće (posebno orahe i kikiriki), soju i grašak mogu trajati doživotno.
Najčešća je alergija na kikiriki. Oko 25 posto ljudi osjetljivo je na ovu namirnicu. Nije dovoljno izbjegavati samo plod kikirikija, obavezno čitajte etikete namirnica kako biste otkrili i najmanji trag kikirikija u proizvodu koji ste kupili mališanu.
Neprijatni simptomi alergije na mlijeko i mliječne proizvode javit će se kod 21 posto osoba. Kravlje mlijeko sadrži bjelančevine i minerale koji opterećuju nezrele djetetove bubrege, pa mu u prvoj godini života nudite samo vaše mlijeko i mliječnu dohranu.
Na morske plodove ili ribu alergično je 17 posto djece. U većini slučajeva riječ je o reakciji na bjelančevinu parvalbumin koja se nalazi u mnogim vrstama ribe.
Na orašaste plodove burno reaguje 13 posto alergičnih osoba. Ova alergija obično se javlja između druge i četvrte godine, a najčešća je alergija na orahe, lješnjake, bademe, pinjole te brazilske i indijske oraščiće.
Alergiju na jaja ima 10 posto ljudi. Krivac je najčešće bjelance, pa se ne preporučuje njegovo uvođenje prije prvog rođendana, dok se žumance može uzimati nakon šest mjeseci.
Gluten
Na gluten koji se nalazi u raži, zobi, pšenici i ječmu alergično je pet posto mališana. Čim se utvrdi alergija na ovaj protein, svi proizvodi na bazi tih žitarica moraju se ukloniti iz jelovnika.
Iako se med ne nalazi na listi najčešćih alergena, bebama ga nemojte nuditi barem dok ne napune godinu, jer ova namirnica može da prouzrokuje botulizam.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.