Šta poslije mature, ako imaš pogrešno prezime i nisi stranački podoban?

Piše: Laki Topalović

1102

Posmatrajući mladiće i djevojke kako defiluju kroz grad veseli i bezbrižni, zadovoljni što su prešli prvi prag života, čovjek se na trenutak osjeća sretnim, ali samo na trenutak. Svi koji su bili u njihovim cipelama, a koji nisu djeca vlasnika grada, znaju šta čeka većinu, a to je nepravda koja se ispoljava u svakom segmentu života. U našem gradu, ali i u državi najvažnije je imati pravo prezime. Osoba sa pogrešnim prezimenom dobije sve pogrešno, i to na kraju skupo plati.

Prva nepravda koja ih čeka zavisi od škole koju su završili. Ako poslije završene srednje škole upišu fakultet, stipendiju neće dobiti nikad, pa makar bili učenici generacije, ili završili prvu godinu fakulteta sa prosjekom deset. Stipendije su rezervisane sa djecu funkcionera, doktora, zlatara i općenito djecu podobnih simpatizera. Za običnu djecu, tu nema mjesta.

Druga nepravda čeka djecu koja nemaju namjeru da studiraju već da nađu posao. Bez pravog prezimena ili uticaja nema ni posla, jer se poslovi daju unaprijed, i kad dijete običnog građanina dođe, sve je već zauzeto.

Treća i najgora nepravda se dešava malo kasnije, nekoliko godina poslije mature ili poslije završenog fakulteta, kada mladi nezaposleni profesor dođe u Općinu, Biro za zapošljavanje ili neku drugu instituciju, i tamo zatekne svoju drugaricu iz osnovne škole, kćerku stranačkog ili općinskog funkcionera, koja je završila srednju frizersku ili krojačku školu, i to na direktorskoj funkciji. Na pitanje kako to, i odakle tu, kći funkcionera odgovara kako je poslije frizerskog zanata završila četvrti razred srednje Ekonomske škole u Brezi, onda fakultet u Travniku, a onda dobila posao, pa poslije dvije godine rada postala direktor.

Zbunjeni profesor šuti, gleda, guta, prostorija se okreće oko njega, jer zna da je završio fakultet sa visokim prosjekom, ali da je na birou već godinama, i da nije izvjesno da li će ikada dobiti posao, a svaki put kada se prijavi na neki konkurs, posao mu uzme sin ili kći nekog funkcionera, kojeg odaberu također prijatelji funkcioneri po nalogu i po dužnosti, i krug se zatvara.

Komentari

komentara