Šta nas očekuje u budućnosti?

489

Da ste prije 50 godina nekome rekli da će 2015. godine sasvim normalno biti posjedovanje 3D štampača, osoba s kojom ste razgovarali bi vas ne samo blijedo gledala, već pitala što je to štampač, što je to 3D i čemu sve to služi. Međutim, to je tek jedna stvar za koju možemo biti zahvalni nauci. A šta nas sve tek očekuje u budućnosti…

Iako i dan danas zvuči nevjerovatno, naučnici su nedavno uspjeli da teleportuju čestice iz tačke A do tačke B, i to na udaljenost od tačno 10 metara. Ko zna kako će se daleko teleportovati za 50 godina…

Teleportacija

teleportacijaSvjetlo kojim se upravlja

Ovo je teško opisati, ali vjerovali ili ne, svjetlost možete vezati u čvor. Ovo se može postići uz pomoć holograma koji usmjeravaju svjetlo na određenu putanju i pri tome ostavljaju utisak da je svjetlo samostojeće u prostoru, međutim zapravo se pri tome stvara optička iluzija, za koju je opet zaslužna nauka.

Objekti koji sami evoluiraju

Pri ovome ne mislimo na Darvinovu evoluciju, nego na onu koja nas tek očekuje. Danas postoje 3D štampači i svi znamo čemu služe. Međutim jeste li znali da postoji i 4D štampač? On “štampa” objekte koji se samostalno mogu razvijati. Na primjer, iscrta kuglu koja s vremenom evoluira u pravogaonik!

Crne rupe u laboratoriji

Danas je teško znati kako tačno funkcionišu crne rupe, kako izgledaju ili kakva svojstva imaju. Međutim, naučnici su uspjeli da replikuju uslove potrebne za stvaranje crne rupe i na taj način proizveli pravu crnu rupu, naravno – u kontrolisanim uslovima.

Zaustaviti svjetlost

Einstein je prvi naučnik koji je shvatio kako ništa ne može da putuje brže od svjetlosti, ali isto tako nikada nije rekao da se svjetlost ne može usporiti! Naučnici sa Hardwarda su uspjeli da smanje brzinu svjetlosti na samo 20 km na sat. Da stvar bude još dramatičnija, uspjeli su čak i da zaustave svjetlost u jednoj tački.

Proizvodnja antimaterije

Materija i antimaterija ne mogu postojati jedna pored druge. Kada se nađu zajedno – međusobno se poništavaju (anihilacija), uz oslobađanje velike količine energije u obliku gama zračenja ili drugih čestica. Uprkos brojnim polemikama hoće li ta antimaterija “progutati” Zemlju – naučnici su usjejli da stvore antimateriju.

Telepatija

telepatijaAko pratite SciFi filmove znate da je telepatija nauka koja je još nedovoljno istražena da bi je mogli činjenično potvrditi ili odbaciti. Međutim, telepatija je moguća, a upravo to su naučnici dokazali kada su djelovali na mozak pacova, i njime uspješno upravljali.

b92.net/Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.