Home Zanimljivosti Šta krije grad Teotivakan i njegove piramide

Šta krije grad Teotivakan i njegove piramide

0
Šta krije grad Teotivakan i njegove piramide

Teotivakan  je bio jedan od dva najveća grada pretkolumbovske Amerike. Nalazi se 40 kilometara sjeveroistočno od grada Meksika. Ime Teotivakan su dali Asteci vijekovima poslije pada grada, a znači na jeziku Asteka “gde čovek postaje bog”.
Kada je bio na vrhuncu moći imao je vjerovatno preko 150.000 stanovnika. Teotivakan je grad piramida koji je predstavljao centar proizvodnje predmeta od obsidijana, specijalnog vulkanskog stakla, koje se koristilo za izradu sječiva, strijela, mačeva. Teotivakan je uspostavio ekonomski i politički red, kakav nikad prije toga nije postojao, a njegov uticaj širio se sve do Centralne Amerike.
Centralna gradska avenija zvala se „Avenija mrtvih“. Sa jedne strane avenije se nalazila piramida Sunca, koja je bila druga po veličini u Americi, iza piramide u Čoluli. Tu su se nalazili i piramida Meseca, hram Kecalkoatla i mnoštvo manjih hramova i palata.

Ispod najveće piramide u Teotivakanu, “Piramide pernate zmije”,  istraživači su otkrili velike količine žive.
U potrazi za tragovima koji bi ih odveli do grobnica astečkih kraljeva, otkrili su živu koja može da ukazuje da se baš tu nalazi ono za čim tragaju…

Meksički istraživač Serhio Gomes, objavio je da se ispod tzv. Piramide pernate zmije, najverovatnije krije podzemna grobnica, a možda i nešto više.
teotivakan tunelGomes je proveo šest godina polahko kopajući tunel koji se poslije 1800 godina otvorio 2003. godine. On je sa drugim istraživačima pronašao tri podzemne sobe i tunel skoro 18 metara ispod zemlje.
Na ulazu u ove odaje, pronašli su i čudne artefakte: statue od žada, ostatke jaguara i kutiju punu gumenih loptica i školjki.
U unutrašnjosti je napravljeno vještačko nebo, u koje su usađeni svjetlucavi kamenčići koji predstavljaju zvijezde.
Arheolozi zasad veruju da je narod Teotivakana u tom tunelu i u tri komore koje su također otkrivene, pokopavao vladare. To zaključuju na osnovu toga što su unutra pronašli 50 000 žrtvenih grobova, u koje su pokopane školjke i drago kamenje.
Teotivakan statue
Boreći se sa užasnom vlagom, malo po malo otkrili su živu, izuzetno toksičnu materiju po ljude.
Iako se još uvek ne zna čemu je služila starosjedocima prostora današnjeg Meksika, živu su pronašli i na drugim ostacima drevnih gradova Maja i Olmeka.
Po Gomesu, živa je najverovatnije simbolizovala podzemnu reku ili jezero zbog odsjaja koji ima kao materija, slično kao mitološka rijeka Stiks.
Arheolozi smatraju da je scintilacija oduševljavala ove drevne narode i da su je smatrali magičnom, te su najverovatnije upotrebljavali živu u ritualne ili simbolične svrhe.

Otkrivanje grobnice kralja Asteka bi moglo da riješi misteriju kako je vođen Teotivakan, kao i kako je tek tako izbrisana čitava civilizacija.

Komentari

komentara