Postoji određeni “trik” prilikom pripremanja luka koji može dobro utjecati na vaše zdravlje.
Naime, nutricionista Moomal Asif je za britanski magazin Mirror naveo da samo dvije minute prženja luka uništava zdravstvene prednosti ove namirnice. Objasnio je da toplota loše utječe na alicin, koji se nalazi u luku i koji je najviše zaslužan za njegovu ljekovitost.
“Savjetujem da sačekate 10 minuta nakon što isjeckate luk. Za to vrijeme stvorit će se maksimalna količina alicina koja će ostati gotovo netaknuta prilikom prženja. Nakon toga ga možete nastaviti pripremati”, rekao je.
Inače, luk se vijekovima koristi jer sadrži brojne minerale i vitamine. Pored alicina, u njemu se nalaze i cink, fosfor, magnezijum, vitamine C i K, folat i tiamin.
Samo neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja luka su: sprečava prehladu i gripu, poboljšava zdravlje srca i mozga, dobro utječe na probavu, reguliše nivo šećera u krvi, jača imunitet, čini kožu zdravom i potiče gubitak kilograma.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.