Šta, i da li, novoformirana “Programska koalicija”u ZDK znači za odnos snaga u GV Visoko

U Skupštini ZDK prije nekoliko dana potpisana je “Programska koalicija” budućih parlamentarnih stranaka. U ZDK-u vlast bi u narednom periodu trebala preuzeti šestorka koju čine Bosanskohercegovačka inicijativa Kasumović Fuad, SDP, NiP, DF, NES i Naša stranka.

Ako pogledamo sastav ove nove koalicije koja najavljuje da će sastaviti novu vladu ZDK onda možemo uočiti da u istoj participiraju stranke koje su na lokalnom visočkom nivou u koaliciji koju je okupio gradonačelnik Mirza Ganić i GO SDA Visoko. Na prvi pogled ukoliko “po vertikali” budu slijedili svoje Kantonalne odbore iz visočke koalicije bi trebali izaći DF koji ima jednog vijećnika i NES koji broji 2+2 vijećnika.

Nakon Lokalnih izbora u Visokom se svašta dešavalo nakon poraza političkog subjekta “Zajedno za Visoko” koji je bio na vlasti od 2016.godine, neki su ih odmah napustili, neki malo kasnije, a zatim su se pojavili i drugi “preletači” dok je NiP nestao iz Gradskog vijeća obzirom da je jedini vijećnik javno istupio iz te stranke zbog neslaganja sa politikom centrale iz Sarajeva spram Visokog i onih koji su se nametnuli toj stranci iako su ne tako davno bili protivnici iste.

Prvo da vidimo zvanično kako danas izgleda sastav Gradskog vijeća Visoko, a zatim i da prebrojimo da li to ugrožava većinu za koju je potrebno 13 vijećnika, a sve u odnosu na implementaciju Općih izbora i novonastalu “Programsku koaliciju”:

Klub vijećnika SDA –STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
1. Semić Esad, predsjednik
2. Džafić Emir, zamjenik predsjednika
3. Smailagić Zijada,član
4. Lopo Edin,član
5. Muslić Emir,član
6. Ljeskovica Almir,član
7. Breščić Zijad,član
8. Emina Jusić – Karavelić,član

Klub vijećnika ZAJEDNO ZA VISOKO-NEZAVISNA LISTA
1. Zerdo Aida, predsjednik
2. Džafić Edin,član , zamjenik predsjednika
3. Smajević Izet,član
4. Špiodić Elvir,član

Klub vijećnika A-SDA –STRANKA DEMOKRATSKE AKTIVNOSTI
1. Hurem Nedim, predsjednik
2. Pekić Nikola, zamjenik predsjednika

Klub vijećnika SDP –SOCIJAL DEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE

1. Zukan Belmin, predsjednik
2. Babić Admir, zamjenik predsjednika

Klub vijećnika SBB
1. Mersad Salkić, predsjednik
2. Ramić Vahid, zamjenik predsjednika

Klub vijećnika za mir, slogu i zajedništvo Visoko
1. Čučuk Mirsad predsjednik
2. Dervišbegović Fikret, zamjenik predsjednika

Platforma za progres

  1. Halilović Tarik

Demokratska fronta

  1. Nedžad Mehmedagić

Samostalni vijećnici
1. Fejzić Bajro

2. Agić Suad

3. Kardaš Kemal

 

Ovako to izgleda zvanično. Nezvanično do sada je SDA Visoko imala puno više vijećnika nego im je bilo potrebno za većinu u Gradskom vijeću, ali ako analogno dešavanjima u Kantonu matematički posložimo stvari dolazimo do različitih kombinacija sa ili bez DF-a, NES-a, Samostalnog vijećnika. U ove dvije godine jedina stvarna opozicija do sada su bili SDP i PzP, dok su svi ostali ostvarili svoje političke i svake druge interese te bili dio ubjedljive i čvrste većine koja vjerovatno neće biti ugrožena do narednih izbora kojom god se matematičkom formulom rukovodili.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.