Šta će biti sa predloženim izmjenama Zakona o radu FBiH

ZASJEDA PARLAMENT
Šta će biti sa predloženim izmjenama Zakona o radu FBiH

(Patria) – S početkom u 10 sati održava se online 13. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a prema najavama već bi mogla biti burna zbog najavljenih izmjena Zakona o radu. Iako je trebao biti razmatran po hitnom postupku, neki od zastupnika u ponedjeljak su kazali da će prijedlog biti vraćen u redovnu proceduru. Udruženje poslodavaca FBiH pozvalo je zastupnike da podrže izmjene, dok je s druge strane Savez samostalnih sindikata u ponedjeljak održao protestnu šetnju “Dokle više” protiveći se predloženim izmjenama pa čak najavljujući i generalni štrajk radnika u FBiH. 

Na dnevnom redu je i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o Vijeću zaposlenika također po hitnom postupku, Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, predlagač: Azra Hadžić Bećirspahić – skraćeni postupak, Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o advokaturi – skraćeni postupak, Prijedlog Zakona o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM), predlagač: Komisija za ispitivanje zakonitosti plasmana kredita u švicarskim francima – hitni postupak, Prijedlog Zakona o sudskoj policiji u Federaciji BiH, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu FBiH, Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Federacije BiH.

Pred zastupnicima je i Prijedlog Odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju Projekta Koridor Vc – središnji dio.