NaslovnicaZanimljivostiŠta bi se des...

Šta bi se desilo kada bi se Sunce ugasilo?

Astronomi odgovorili na pitanje koje zanima mnoge. Šta bi se dogodilo u trenutku gašenja Sunca?

Sunce je oko 333 hiljade puta veće od Zemlje, a u svakoj sekundi proizvede energije poput eksplozije 100 milijardi bombi vodika. Zbog svoje je mase njegova gravitacijska sila je ona koja dominira u našem solarnom sistemu te je glani pokretač kretanja ček 9 planeta koji ga okružuju.

U istom trenutku Zemlji osigurava toplinu te nam omogućava pristup pitkoj vodi bez koje ne bismo mogli živjeti. Ono što se mnogi pitaju je šta bi se dogodilo kada bi Sunce izgubilo svoju moći i u trenutku prestalo sijati i osvjetljavati naš planet Zemlju? Šta bi osjećali ako bi moćno Sunce u trenutku isčeznulo?

Ono što se čini kao bezazleno pitanje zapravo je predmet istraživanja dugi niz godina, a na to je pitanje i Albert Einstein tražio odgovor. Ono što su naučnici prije Einsteina znali, no za to nisu imali dokaz, je da sunčeva gravitacija utječe na Zemlju, piše Business Insider.

Prema novim teorijama, ukoliko bi se Sunce ugasilo, Zemlja bi, kao i ostali planeti unutar sunčevog sistema, u istom trenutku počela lebdjeti u svemiru, bez određenog smjera i putanje. Upravo to bi značilo kraj solarnog sistema kakvog poznajemo.

Što se svjetlosti tiče, poznato je da ona putuje brzinom od 300.000 kilometara u sekundi te joj je, kako bi došla do Zemlje, potrebno oko 8 minuta. To znači da bi još 8 minuta nakon gašenja Sunca ljudi na Zemlji vidjeli svjetlost. No gašenje sunca, tvrde stručnjaci, upravo zbog njegove gravitacije koja bi prestala djelovati, osjetili bismo prije nego ponestane svjetlosti. Tako su mislili naučnici prije Einsteina.

No, kako je i sam Albert Einstein objasnio u predstavljanju svoje teorije raltivnosti 1915. godine, gravitacijska sila ipak nije konstanta, štoviše, ona putuje jednakom brzinom kao i svjetlost. Uzmemo li to u obzir, gašenje Sunca ne bismo osjetili još 8 minuta od trenutka njegovog djelovanja. Punih 8 minuta nastavili bismo živjeti bezbrižno, bez saznanja da je pred nama apokalipsa.

Prema istraživanjima ipak ne bismo ostali u potpunom mraku. Ostale bi zvijezde nastavile sa svojom aktivnošću, a na Zemlji bi svjetlo proizvodila električna energija koja ne bi nestala. Štaviše, ostali bi planeti bili vidljivi još neko vrijeme. Jupiter je udaljen od Zemlje toliko da bi ga mogli vidjeti još oko sat vremena, koliko bi trebalo preostalim zrakama Sunca da stignu do njegove površine. Zrake Sunca potom bi se reflektirale na Zemlju što bi još neko vrijeme osiguravalo svjetlo našem planetu.

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/190657/sta-bi-se-desilo-kada-bi-se-sunce-ugasilo#sthash.a3HHzaDF.dpuf

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.