Šta bi sa 50.000KM za Mile?

999

U nedavnom tekstu autora Adnana Džonlića, a koji smo i prenijeli iz Dnevnog Avaza u kojem je po ko zna koji puta aktuelizirano pitanje istorijske lokacije Mile, iznešeno ponovo bezbroj dokaza o tome da je ovo najznačajnija istorijska lokacija u Bosni i Hercegovini i kako je sramotan odnos države i lokalne zajednice spram istog.

Međutim, u svim iznešenim podacima jedan je ostao posebno interesantan. A to je cifra od 50.000KM koju je dobila Fondacija “Odraz” i koju je trebalo da utroši na projekat Mile. Novac je uplaćen iz fonda za očuvanje tradicije, a na osnovu odluke Vlade Federacije BiH.

Kako saznaje Visoko.co.ba nešto od tog novca je utrošeno za signalizaciju koja je vezana za kraljevski lokalitet dok zvanično “Odraz” nikad nije odgovorio sta je uradio sa cijelim iznosom dobijenog novca za ove namjene.

A šta je zapravo “Odraz” kojeg je osnovala Vlada FBiH?

Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) upozorava da Fondacija „Odraz“ troši milione maraka, bez dokaza o namjeri davanja novaca korisnicima njihovih programa. Fondaciju je 2001. godine osnovala Vlada FBiH radi provedbe projekata ekonomskog razvoja i obnove ovog entiteta. Na čelu se nalazi Upravni odbor, sastavljen od sedam ministara, uključujući i predsjedavajućeg.

U reviziji finansijskog izvještaja Ministarstva finansija navedeno je da je u 2009. i 2010. godini ovoj fondaciji doznačeno oko 10,6 miliona maraka za koje revizori nisu pronašli dokaz za koje namjene su sredstva doznačena krajnjim korisnicima. Prema Odluci Vlade Federacije iz decembra 2011. godine, „Odrazu“ su prebačena dva miliona maraka za razvoj lokalnih zajednica i projekata koje utvrdi Upravni odbor, odnosno federalni ministri.

 

Komentari

komentara