Srhinje: Isprazna obećanja vlasti – mještani sami krpe rupe

MZ Topuzovo Polje

Isprazna obećanja vlasti – mještani sami krpe rupe

Uzalud su se mještani Srhinja (MZ Topuzovo Polje) uzdali u obećanja “vlasti” da će sufinansirati krpljenje rupa na lokalnom asfaltu.
400 kvadratnih metara “rupa” trebalo je da sufinansiraju mještani i Općina – Grad Visoko, a ukupan iznos radova iznosio je 2.630 KM.
Mještani su davno skupili 1.000 KM, dok je “vlast” manevrisala raznim izgovorima,a na kraju se ispostavilo “lažnim obećanjima”.
Kako su radovi već bili dogovoreni, a od vlasti ništa osim obećanja, mještani su prikupili i ostatak sredstava te je posao završen.

Da budemo jasni – nije sporno što vlast nije dala novce, već što misli da na selima imaju ovce, a ne građane – poreske obveznike i glasačko tijelo.
UZURPACIJA svih vrsta javnog dobra (puta, vode, rasvjete i sl.) samo i jedino u segmentu ubiranja naplata po cjenovnicima koji nemaju veze s ekonomskom logikom i mogućnošću podizavnja cijena kad se kome prohtje; nije politika koja obećava dugoročno dobro.

Građanski neposluh već je evidentiran na ovdašnjim prostorima i neće čuditi ako postane sve češća pojava.
Kako politički akteri nisu na nivou svojih političkih obaveza, civilni sektor koketira s vlašću i infuzinora se preko iste – građanima ne preostaje ništa drugo već građanski neposluh kao jedini mehanizam za uhavizavanje vlasti.

Ako su savjeti mjesnih zajednica samo i jedino ekspoziture “političke volje”, a sve su prilike da jesu, građanima ne preosteje ništa drugo nego da uzmu “vlast u svoje ruke”. Dovoljno su lokalne sredine podjeljene po egzistencionalnim i inim društvenim angažmanima da bi nas i VLAST dijelila na podobne i one koji to nisu.

Međutim, uvidom u Izvještaje mjesnih zajednica koji su bili pred vijećnicima na predposljednjoj – 29. sjednici Općinskog vijeća Visoko – evidentno je da novac nije sporan.

Izvještaj u cjelosti – PDF format

I nije ovo prvi slučaj kuršlusa na relaciji vlasti i mještana. Nikada nije asfaltiran most kojeg su odnijele poplave, a čija je sanacija polovinu sela držala blokiranom. Podsjećanja radi – most je prvobitno napravljen i srušen pod “izvođačem radova”, a ponovni radovi nikada nisu privedeni kraju. Isti je ostano ne asfaltiran.

M.H. – visoko.ba