Sretan rođendan Rasimu Kadiću

Rasim Kadić je rođen 20.03.1960. godine, u Mulićima, Visoko.
Osnovnu i srednju školu (Gimnaziju) završio u Visokom, a diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu 1982. godine, i stekao zvanje Profesor političkih nauka (diplomirani politolog).

Bio predsjednik SSO Visoko (1984), pa stručni radnik u Predsjedništvu SSO Jugoslavije (1986-1987), kada je upoznao sve glavne aktere jugoslavenske politike, i video uživo početke raspadanja SFRJ.

Sa Enverom Čauševićem uređivao list Valter, koji je zabranjen nakon šest brojeva, 1988.godine.

Bio član i komandant tri Esperanto-brigade na akcijama u SFRJ – Šamac-Sarajevo 1978, Banjaluka, 1982, i Mostar, 1986.

Predsjednik RK SSO BiH, 1989, pa osnivač i dugogodišnji predsjednik Liberalne stranke BiH.

Član Parlamenta Bosne i Hercegovine u dva mandata, uključujući i prvi saziv nakon prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini 1990. godine.

Bio ponosni član Armije Republike Bosne i Hercegovine, ali su mu neki vlastodršci izbrisali taj staž iz računara, on izgubio knjižicu koju mu je potpisao Rasim Delić.

U ratu teško ranjen, ali, svako nosi svoju bol…

Nakon rata obavljao funkcije ministra u Vladi Federacije BiH (1996-1998) i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH (2001-2002).

Kao predsjednik Liberalno demokratske stranke bio aktivni sudionik političkih dešavanja u Boani i Herceovini više od 20 godina, te bio učesnik svih važnijih skupova liberalnih stranaka u Evropi cijelo to vrijeme.

Nakon napuštanja profesionalnog bavljenja politikom, dugo godina se bavio privrednim aktivnostima:
kao direktor vlastite konsultantske firme;
bio direktor ISTRABENZ PLINI d.o.o.;
direktor Terminali Federacije d.o.o.;
direktor FAMOS d.d.Sarajevo.

Inicirao Udruženje ViPS, i organizirao Prvi sajam visočke pečenice i suđuke, koji se, zbog kratke političke pameti visočkih vlastodržaca, nije nastavio, a mnogi još ne vide kolika je to greška.

Obavljao funkciju predsjednik BIHAMK u periodu od 6 godina, i upoznao mnoge ljude i sportiste-vozače, obogaćujući svoje međunarodno iskustvo.

Napustio aktivnu politiku 2002.godine, ali, nije prestao da prati društvena dešavanja, i da, s vremena na vrijeme, ponešto i javno progovori.

Predsjednik UG “Ars Tragovi” i već 18-tu godinu nosilac aktivnosti na organizaciji manifestacije “Dani Zaima Muzaferije”.

Nije član organa bilo koje političke stranke, niti bilo kojeg nadzornog ili upravnog odbora javnog preduzeća ili javne ustanove na bilo kojem nivou.

Nema dionice, niti bilo kakvo vlasništvo ili udjele u bilo kojem privrednom ili sličnom društvu.

Nije dobitnik niti jednog javnog, društvenog papirnatog priznanja, i ponosan je na to.

M.H. / visoko.ba