Sretan rođendan Vehabu Haliloviću

Vehab Halilović – 3. januar 1948. godine

U saradnji sa Zavičajnim muzejom Visoko u Goduši je otvorena i Etno soba u kojoj se nalaze originalni stari alati koji su se koristili za obradu drveta, ali i drugi eksponati karakteristični za taj kraj.

Adresa: Goduša bb Visoko
Kontakt Osoba: Vehab Halilović
Tel: +387 32 722 088

Visočki čibučar, virtuoz za rukotvorine od drveta, nastanjen u Goduši, kotlini koja leži uz potok Godušicu nekoliko kilometara od Visokog, jugozapadno prema Kiseljaku.

Goduša je visočko naselje s 300 domaćinstava, a njegova “ekskluzivnost” je u tome što se više od 80 posto stanovnika bavi čibučarstvom, od koji 50 posto aktivno.

Vehab Halilović i Zavičajni muzej Visoko 2006. godine su izgradili depandans muzeja „Etno sobu / etno radionicu“ u Goduši kod Visokog.
Depandans obuhvata stalnu postavku muzejskih eksponata etnografske zbirke – čibućarskog, češljarskog i sviraldžijskog zanata. Mobilijar za izložbu je obezbijedio Zavičajni muzej Visoko, a opremu etno radionice uz performans izrade predmeta čibućarskog zanata na autentičnim zanatskim pomagalima za ručnu izradu vodi čuvar goduške tradicije Vehab Halilović.

magazinplus.eu

Vezani tekstovi:

– „Etno soba / etno radionica“ u Goduši

– Čibučari uvijek imaju posla, najbolji majstor za frule bio gluhonijem

– Mještani Goduše drvo pretvaraju u umjetnost