Sretan rođendan Salki Omerbegoviću

Želimo sretan rođendan Salki Omerbegoviću, dobitniku „Zlatnog ljiljana“

Salko Omerbegović je rođen je 01.04.1962. godine. Dobitnik je priznanja „Zlatni ljiljan“ i bio je komadant MOD „Abdullatif“. Mada je bio vezista, prve ratne dane provodi na minobacaču 82 mm na kome za vrlo kratko vrijeme osposobljava.

Salko ef. Omerbegović je bio nosilac ideje o formiranje jedne lahke, pokretljive i udarne jedinice na visočkom dijelu ratišta.

„Udarni odred“, kao rezultat njegova truda i truda saradnika oko njega, ugledat će svjetlo dana 14.08.1992. godine, a on će pri njemu ponijeti odgovornost zamjenika komadanta. 10.10.1992. godine Salko ef. Omerbegović sa „Udarnim odredom“ odlazi na trnovsko, a zatim i igmansko ratište. U streljačkom stroju sa svojim saborcima na trnovskom ratištu Salko učestvuje u pretresanju terena: „Ždrijelo“, „Poščinje“, uzvisina „Rat“, selo „Ilovice“, a na Igmanu, kao glavi komadant, ispred svoje formacije učestvuje u zauzimanju brda „Orepak“. Pri povratku sa Igmana „Udarni odred“ prestaje postojati, ali se istovremeno od njegova kostura formira jedan drugi „Muslimanski odred“ na čije čelo staje sam Salko ef. Omerbegović kao komandant, a odredu daje ime po imenu prvog njegovog šehida „Abdullatif“. Od formiranja „Muslimanskog odreda Abdullatif“ skoro da nije bilo ni jedne značajnije akcije, a da u njoj, kao cjelina ili bar jednim dijelom, nije učestvovao. Sve vrijeme postojanja MOD-a „Abdullatif“ komadant Salko intenzivno forsira vojne obuke boraca. Salko ef. Omerbegović je bio jedan od onih komadanata koji onima koji se nalaze oko njega ulivao povjerenje i optimizam.

www.magazinplus.eu