Sretan rođendan Affanu Bukvi

Mladi hafiz Affan Bukva, sin hfz. Edina i Lejle, rođen je 16.10.2000. u Sarajevu. U prvi razred OŠ upisan je školske 2006/2007. sa nepunih 6.godina, a i mektebsku nastavu počinje pohađati godinu ranije. Sa sedam godina počinje trenirati karate u karate klubu „Visoko“ iz Visokog.

Trenutno je učenik 2. razreda srednje škole Sarajevo College. Odličan je učenik sa zaključnim peticama iz svih predmeta od 1. do 9. razreda. Bio je učesnik općinskog i kantonalnog takmičenja iz matematike. Kao izuzetno vedar i komunikativan, omiljen je kako kod svojih drugara tako i kod nastavnika. Pored odličnih rezultata u školi u nastavnim i vannastavnim aktivnostima i u mektebu, kao jedan od najredovnijih polaznika mektebske nastave, postiže također odlične rezultate. Pobjeđuje na mektebskim takmičenjima iz kiraeta na nivou medžlisa i prije početka učenja hifza u mlađoj kategoriji, a kasnije i u starijoj. Na muftijskom takmičenju kao predstavnik medžlisa postiže zapažene rezultate.

Hifz počinje učiti po sistemu krugova 13.06.2011. pred muhaffizom, svojim muallimom i ocem, hfz Edin ef., a nakon što je prethodno na mektebskoj nastavi naučio napamet prvo suru Ja-sin a onda i trideseti-amme džuz, što je njegovom muallimu bio išaret da bi mogao biti dobar kandidat za učenje hifza. U narednom periodu budući hafiz Affan kreće sa redovnim i sistematičnim učenjem tokom tri godine da bi uspješno okončao učenje hifza 04.07.2014. sa svojih nepunih četrnaest godina. Nakon šest mjeseci intenzivnog ponavljanja i utvrđivanja, izlazi pred hafisku komisiju Rijaseta IZ u BiH te u periodu od 5. do 19. Januara 2015. polaže hifz proučivši cijeli Kur’an.

Uz navedene rezultate u školi, mektebu, učenju i završetku hifza, hafiz Affan postiže i izvanredne uspjehe u sportu u karateu.Od 2011.godine je reprezentativac BiH u tradicionalnom karateu. Majstor karatea i nosilac crnog pojasa 1.dan postaje u decembru 2012. sa dvanaest godina. Osvojio je brojne medalje na takmičenjima u BiH i inostranstvu. Najveći uspjeh postigao je na Svjetskom prvenstvu u karateu u Češkoj 2013. osvojivši treće mjesto u konkurenciji 72 takmičara. Za postignute izuzetne rezultate na različitim domaćim i međunarodnim takmičenjima u 2013. godini Sportski savez općine Visoko mu je dodijelio posebno priznanje „Sportska nada općine Visoko za 2013. Za postignute rezultate u karateu posebnu zahvalnost duguje svome treneru majstoru karatea gospodinu Redžepu Građan osnivaču i treneru karate kluba „Visoko“, inače predsjedniku BH federalnog i državnog tradicionalnog karate saveza.

Ima trojicu ponosne braće. Starijeg Tahira te dvojicu mlađih Jusufa i Aliju.

Hafiska dova mladom visočkom hafizu Affanu Bukvi (hfz Edina i Lejle), učeniku devetog razreda OŠ „Kulin Ban“ Visoko, proučena je 14.02.2015., u Bijeloj džamiji nakon podne namaza.
Hafisku diplomu uručio mu je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

www.magazinplus.eu