Sretan rođedan Admiru Vrači

Admir Vračo rođen je 13.12.1985. u Visokom. Svoju prvu muzičku naobrazbu stekao je sa samo 4 godine, pohađajući privatne časove klavira i harmonike. Osnovnu muzičku školu „Avdo Smailović“ završio je u rodnom Visokom odsjek harmonika.

Godine 2000., upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu izabravši trubu kao sporedni instrument. Uvidjevši njegov talenat, prof. Emir Tahirović zahtjeva da pređe na solo odsjek, što je i učinio. U toku svog školovanja bio je učesnik mnogih takmičenja i seminara.
Dobitnik je druge nagrade na internacionalnom takmičenju učenika i studenata FBIH. Sa 18 godina nastupao je sa članovima Londonskog kraljevskog orkestra, Mostar 2002. Srednju školu završio je odličnim uspjehom, i bio kandidat za učenika generacije. 2004. godine upisuje Muzičku akademiju u Sarajevu, kod prof. Izudina Čavrkoviča. Međutim, nakon samo dvije godine iznenadnom smrću prof. Izudina, svoj rad nastavlja kod prof. Daria Teskere (Zagreb), gdje uspješno diplomira i magistrira. Nastupao je tri puta kao solist sa orkestrom Sarajevske filharmonije, izvodeći djela A. Arutiunana, J. Haydna i A. Vivaldia.
Trenutno je prvi trubač orkestra Sarajevske filharmonije i asistent na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu.

www.magazinplus.eu