NaslovnicaZDKKulturaSrednjovjekov...

Srednjovjekovni festival “Tragovima Bosanskog kraljevstva” u Vranduku

Srednjovjekovni festival, „Tragovima Bosanskog kraljevstva“, održan je danas na tvrđavi Vranduk u organizaciji Muzeja grada Zenice.

Ovo je njegovo dvanaesto izdanje i ove godine nosi naziv „Tri kraljice“ i posvećen je uspomeni na kraljicu Katarinu, caricu Milicu i kraljicu Maru. Riječ je o regionalnom projektu koji je okupio Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru, kaže nam direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević.

Gosti današnjeg programa su predstavnici partnerskih muzeja iz Užica u Srbiji i Bijelog Polja u Crnoj Gori, te prijatelji iz Muzeja Republike Srpske. Sunčana subota na Vranduku protiče u znaku srednjovjekovnih takmičarskih igara uz podršku Saveza izviđača grada Zenice, degustaciji jela iz srednjovjekovne kuhinje.

Promovisane su također regionalna zbirka priča „Tri kraljice“, fotomonografija Vranduka, te prvi ikada CD srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla Fugato iz Zenice.

 

Visoko.co.ba/Zenicainfo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.