NaslovnicaBiHRegija"Srbija se za...

“Srbija se zatvara večeras”: Vučić proglasio vanredno stanje, na granice poslana vojska

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, objavio je večeras da je proglašeno vanredno stanje na teritoriji cijele države zbog opasnosti od korona virusa.

– Poštovani građani, Srbija je od danas u ratu protiv nevidljivog i opasnog protivnika, kojeg naša zemlja mora da pobijedi. To je borba za naše roditelje, naše starije, ali i budućnost Srbije. Naši roditelji su izgradili sve što u ovoj zemlji imamo, oni su napadnuti i moramo da učinimo sve da im pomognemo – rekao je Vučić.

Vučić je na pres konferenciji rekao da odluka o uvođenju vanrednog stanja stupa na snagu odmah.

Kako je rekao, od sutra nema škole, nema vrtića i fakulteta, nema treninga, sporta, teretana…

– Nema potrebe da objašnjavam zašto; teretane su najgora mjesta za zaraze. Ograničiće se rad restorana, kafana, uz veoma kratko vrijeme. Zatvara se život, da bismo sačuvali život – rekao je Vučić.

Na osnovu Ustava Republike Srbije, a u skladu sa odredbama Ustava, člana 5. Ustava, objavio je da je donijeta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cijele Srbije.

– Odluku o vanarednom stanju nismo donijeli lako, jer se ona donosi u izuzetnim okolnostima – objasnio je predsjednik Srbije.

Također, Ana Brnabić, premijerka susjedne Srbije je kazala večeras da se Srbija zatvara za sve.

“Granice Republike Srbije će od večeras biti zatvorene. Granice ostaju otvorene za državljane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, za diplomate i strane državljane sa boravišnom dozvolom”, kazala je Brnabić.

Predsjednica Vlade Srbije rekla je da su od večeras granice zatvorene i da će na granicama biti Vojska Srbije, koja će pomagati sanitarnoj inspekciji i graničnoj policiji.

 

Visoko.co.ba / Srpskainfo

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.