NaslovnicaPreporukaSpotify najav...

Spotify najavio otpuštanje šest posto radnika

Švedski servis za strimovanje muzike i podcast Spotify najavio je otpuštanje šest posto zaposlenih.

Daniel Ek, suosnivač i izvršni direktor Spotify-a, rekao je da iako su postigli veliki napredak u povećanju brzine u posljednjih nekoliko godina, nisu toliko fokusirani na povećanje efikasnosti kao nekada.

Ističući da efikasnost dobija na značaju u izazovnom ekonomskom okruženju, Ek je kazao da je kompanija odlučila da restrukturira svoju organizaciju kako bi obezbijedila veću efikasnost, upravljala troškovima i ubrzala donošenje odluka.

Ek je naveo da su u tom kontekstu odlučili da smanje broj zaposlenih.

“Danas smanjujemo broj zaposlenih za otprilike šest posto u cijeloj kompaniji. Preuzimam punu odgovornost za poteze koji su nas doveli ovdje”, naglasio je Ek.

Ističući da su prošle godine ostvarili svoje ciljeve u gotovo svim aspektima, Ek je napomenuo da su generalno dobro poslovali.

“Međutim, 2023. godina označava novu stranicu. Vjerujem da ćemo u budućnosti biti u boljoj poziciji zahvaljujući ovim teškim odlukama”, kazao je Ek.

Dok rastuća inflacija i moguća recesija izazivaju zabrinutost u tehnološkoj industriji, mnoge tehnološke kompanije, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, počele su sa otpuštanjem hiljada ljudi.

Prošle sedmice je američki tehnološki gigant Microsoft objavio da će otpustiti 10.000 zaposlenih, a Alphabet, matična kompanija Googlea, potvrdila je da će otpustiti 12.000 zaposlenih.

Prema podacima Layoffs.fyi, koji prati otpuštanja u tehnološkom sektoru, tehnološke kompanije su od početka 2022. godine otpustile više od 190.000 zaposlenih.

Visoko.co.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.