Sportsko ribolovno društvo Visoko

Sportsko-ribolovno-društvoSportsko ribolovno društvo „Visoko“ je osnovano 1956. godine i radi neprestano do danas, izuzev perioda 1992.-95. godina, a gazduje ribljim fondom na vodama opštine Visoko (rijeke Bosna i Fojnica sa pritokama). Osnovna dijelatnost Društva je gazdovanje ribljim fondom tj. praćenje izlova i poribljavanje voda, sportski i rekreacisjki ribolov, očuvanje obala rijeka i vodotoka u ekološkom smislu, obrazovanje mladih ribolovaca, organizovanje raznih izleta i seminara vezanih za ribolov i ekologiju, učešće na ribolovnim takmičenjima u svim kategorijama i disciplinama, učešće u raznim akcijama svih nevladinih i vladinih organizacija itd. Društvo u prosijeku broji oko 150 članova u svim uzrasnim kategorijama, od kadeta do seniora. Učestvuje u radu saveza na nivou kantona, Federacije i države BiH, učestvuje na svim zvaničnim takmičenjima u organizaciji Saveza, a i na nekim revijalnim takmičenjima i manifestacijama. U njihovim redovima ima i nekoliko reprezentativaca u disciplinama „Ulov ribe na plovak“ i „Varaličarenju“.
Društvo u svom vlasništvu ima Ribarski dom lociran na rijeci Fojnici i u samoj blizini centra grada sa uredjenim društvenim prostorijama i kafanom. Izdvojeni revir za komercijalni i rekreacijski ribolov na rijeci Fojnici je u fazi izgradnje.
Za izvrsne sportsko ribolovne rezultate zaslužne su tzv. „Bacačke discipline“ u kojima su se postigli i evropski vrijedni rezultati. Ovu vrstu takmičenja u Visoko je donio Mustafa Devović. Evo i nekih najbitnijih rezultata Društav u njihovoj historiji.
1)Petoboj
-1981.g Evropsko prvenstvo u Hanoveru 2.mjesto
-1976.g učešće na Svjetskom prvenstvu u Varni
-1962-1972 pionirski prvak BiH
-1972-1980 seniorski prvak u bacačkim disciplinama
2)Ulov ribe udicom na plovak
-2008.g Državno prvenstvo Višegrad 2.mjesto (seniorke) Ermina Bukurević
– 2003.g Svjetsko prvenstvo Engleska- Ermina Bukurević
-2009.g Svjetsko prvenstvo Italija- Ermina Bukurević
-2004.g Evropsko prvenstvo Mađarska- Amir Burko
-2000.g Državni prvak BiH Bosanska Gradiška (juniori)- Emir Koljenović
-2000.g Svjetsko prvenstvo Italija-Emir Koljenović i Esmir Memić
-2001.g Svjetsko prvenstvo Mađarska- Esmir Memić
3)Varaličarenje
-2009.g Državni prvak BiH –Dževad Čano
-2010.g Svjetsko prvenstvo Hrvatska 4.mijesto- Dževad Čano, Almir Goralija

www.visocko-oko.co.ba – Magazin plus