SportSportske igre mladih održane u Ilijašu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Banjoj Luci i Kozarskoj...

Sportske igre mladih održane u Ilijašu, Tomislavgradu, Ljubuškom, Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici

U proteklim danima domaćini Dana sporta u okviru 14. sezone Plazma Sportskih igara mladih bili su Ilijaš, Tomislavgrad, Ljubuški, dok su u Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici održani prvi ovogodišnji rukometni turniri za dječake i djevojčice.

SIM Turneja radosti će na svom putu do Velikog finala posjetiti 46 bh. gradova i općina, a zajedno sa Olimpijskim komitetom BiH Igre i ove godine na terenima širom BiH promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, međusobnog poštovanja i fair playa. Pokrovitelj regionalnih takmičenja je Federalno ministarstvo kulture i sporta.
Pod pokroviteljstvom Općine Ilijaš održan je m:tel Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda osnovnih škola sa područja ove općine.

Takmičenjima je prethodila kratka ceremonija tokom koje su predstavnici svih škola učesnica, zajedno su sa načelnikom gdinom. Akifom Fazlićem, upalili plamen Plazma Sportskih igara mladih. U okviru u Moja Kravica Cup-a u igri između dvije vatre i atletici više od 1.300 učesnika takmičilo se za medalje i plasman na Veliko finale, a medalje su u konačnici otišle u OŠ “Stari Ilijaš”, OŠ “Hasim Spahić”, OŠ “Srednje” i OŠ “Podlugovi”. Posebni gosti u utrci na 60m bila su djeca i mladi iz Udruženja sa poteškoćama u razvoju “Budi mi drug”. Pobjednici Pili Cup-a, takmičenja u malom nogometu za dječake u kategoriji 2013. godište i mlađi su dječaci iz ekipe „Zmajevi Podlugovi“.

Tomislavgrad je prvi put bio domaćin m:tel Dana sporta. Ulicu ispred gradske sportske dvorane ispunili su osmjesi i graja dječaka i djevojčica, a podršku najmlađim SIM-ovcima svojim je dolaskom pružio i načelnik gdin. Ivan Buntić. Takmičenjima u ovom gradu zapadne Hercegovine prethodila je kratka ceremonija otvaranja, tokom koje su načelnik i najbolji učenici osnovnih škola upalili SIM plamen. Na početku takmičenja održana je revijalna utrka na 60m u kojoj su učestvovala djeca i mladi iz centra “Nova nada”. Na terenima i tribinama je bilo napeto, a medalje su na otišle u OŠ “Ivana Mažuranića”, OŠ “Fra Mije Čuića” – Bukovica i “OŠ Stjepana Radića”- Prisoje.

Nakon Moja Kravica Cup-a u igri između dvije vatre i atletici, održana su i takmičenja u malom nogometu i košarci. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje „Njen svijet, njena pravila“ (#HWHR), kroz koju rade na promociji ženske košarke. Na Kinder Joy of moving Cup-u u košarci najuspješnije ekipe bile su „4 jajeta“ u kategoriji djevojčica i „9D“ u kategoriji dječaka.

Kroz partnerstvo sa UEFA Foundation for children, Plazma Sportske igre mladih i ove godine nastavljaju raditi na promociji ženskog nogometa. Pobjednici Coca-Cola Cup-a, nogometnog takmičenja u kategoriji 2008. godište i mlađi, su dječaci iz ekipe „Hijene“ i djevojčice iz ekipe ŽNK „Fra Mijo Čuić“.
„Baš smo sretne što smo osvojile prvo mjesto na nogometnom takmičenju u našem gradu. Mnogo se radujemo finalu u Sarajevu!“, oduševljena je bila Marijana Topić kapetanica ekipe ŽNK „Fra Mijo Čuić“.

U Ljubuškom je drugu godinu zaredom održan m:tel Dana sporta. Dječacima i djevojčicama od 1. do 5. razreda osnovnih škola, sreću na takmičenjima i dobru zabavu poželio je pomoćnik gradonačelnika gdin. Srećko Mandić, koji je sa najboljim učenicima upalio SIM plamen u ovom gradu. Više od 1.000 mališana uživalo je na takmičenjima u igri između dvije vatre i atletici, a na terenu im se pridružio i gradonačelnik, gdin. Vedran Markotić. Medaljama su se okitili učenici iz OŠ “Tin Ujević” – Vitina, OŠ “Marko Marulić”, OŠ “Ivana Brlić Mažuranić” – PŠ Gračine i OŠ “Klobuk”.
Prvi ovogodišnji SIM rukometni turniri održani su u Banjoj Luci i Kozarskoj Dubici. Pobjednici Pharmanova Cup-a u rukometu su dječaci iz RK „Banja Luka 2010“ i RK „Kozara“, dok je u kategoriji djevojčica, na turniru u Kozarskoj Dubici najuspješnija bila RK „Knežopoljka“. Sve ekipe plasirale su se na Veliko finale u Sarajevo.

Naredni gradovi domaćini Plazma Sportske igre mladih su Posušje, Mostar, Konjic i Doboj.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE