Spoljnotrgovinski deficit BiH narastao na vrtoglavih 5,35 milijardi KM

IZVOZ PAO, UVOZ SE POVEĆAO: Spoljnotrgovinski deficit BiH narastao na vrtoglavih 5,35 milijardi KM

Usporen ekonomski rast najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine negativno se odrazio najviše na dio njene izvozno orijentisane privrede.

U prvih osam mjeseci ove godine izvoz je pao za 2,3 odsto u odnosu na isti period 2018, a uvoz je rastao za 2,4 odsto, pa je spoljnotrgovinski deficit narastao na vrtoglavih 5,35 milijardi maraka, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Izvoz u zemlje Evropske unije je iznosio 5,65  milijardi KM i pao je za 1,4 procenta dok je uvoz bio 8,55 milijardi KM, što je više za 5,8 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Loši rezultati su ostvareni i u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA), gdje se bilježi pad izvoza za nepun procenat, dok je uvoz rastao za 2,1 odsto.

Generalno, u avgustu je iz BiH izvezeno 803.578.000 KM, što je ujedno i najlošiji rezultat od početka godine na mjesečnom nivou.

Kao što se i očekivalo, posljedice stagnacije u Njemačkoj, koja je jedan od najvećih partnera BiH, odrazile su se na izvoz, koji je u osam mjeseci manji za tri odsto.

Sa druge strane, iako pred recesijom, najveća evropska ekonomija je povećala svoj izvoz u BiH za čak 4,7 odsto.

Gledajući ostale najznačajnije evropske partnere, situacija je takođe nepovoljna.

Hrvatska je svoj izvoz u BiH povećala za 12 odsto, a Italija za 5,3 odsto, dok je sa druge strane izvoz prema ovim zemljama ostao na prošlogodišnjem nivou. 

Na sve to treba spomenuti i dalji pad izvoza za Tursku od 25,3 odsto, dok je sa druge strane povećan uvoz za 11 odsto.

Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže za “Nezavisne” kako i buduće prognoze, kada je spoljnotrgovinska razmjena u pitanju, nisu optimistične.

Prema njegovim riječima, podaci su pokazatelj kako je privreda opterećena brojnim nametima, zbog kojih ne može biti konkurentna.

“Svaki dan nam dolazi neki parafiskalni namet, a niko ne gleda da ih smanji ili ukine kako bi se privreda rasteretila, a radnicima povećala plata, već se  samo uvode neki  novi. Riječ privrede se ne čuje jer nailazi na gluve ljude koji ne shvataju da postoji realan problem. Bez rasterećenja privrede, nama nikakve mjere u državi neće pomoći”, kazao je Vasić.

(NN/SB)