NaslovnicaPreporukaTemeSpas za Vrbas...

Spas za Vrbas: Jednoglasno odbijena saglasnost za izgradnju malih hidroelektrana

Na šestoj redovnoj sjednici Općinskog vijeća Donji Vakuf jednoglasno je odbijeno davanje saglasnosti za izgradnju malih hidroelektrana (MHE) “Krivače 1” i “Krivače 2” na Vrbasu. Ovom odlukom, 18 prisutnih vijećnika je podržalo građansku inicijativu u borbi protiv izgradnje ovih objekata.

Također, usvojen je i Zaključak da se pitanje izgradnje hidrocentrala na rijeci Vrbas i njenim pritokama u naredenih 20 godina ne stavlja na Dnevni red Općinskog vijeća Donji Vakuf.

Na prethodnoj sjednici Općnskog vijeća Donji Vakuf održana je prezentacija projekta investitora što je izazvalo dužu raspravu sa različitim upitima vijećnika oko planiranog projekta izgradnje hidroenergetskih postojenja, zbog čega je usvojen Zaključak prema kojem su zadužene nadležne općinske službe da u saradnji sa mjesnim zajednicama pripreme i održe javnu raspravu po ovom pitanju.

“Zabrinuti zbog izgradnje MHE ‘Krivače 1’ i MHE ‘Krivače 2’ na Vrbasu, obratili smo se Udruženju ‘Aarhus centar u BiH’ sa molbom za pravnu pomoć.

Na osnovu pravnih uputa i podrške ovog Udruženja, pripremili smo građansku inicijativu kojom smo iskazali protivljenje i zatražili zabranu izdavanja Prethodne saglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana: MHE ‘Krivače 1’ I MHE ‘Krivače 2’ instalisane snage svaka do 5 MW. Veoma nam je drago da je inicijativa podržana i naš Vrbas spašen”, ističe Mensur Đešević iz Donjeg Vakufa.

U svojoj incijativi građani su, između ostalog, istakli da se prethodna saglasnost u predmetu dodjele koncesije ne može izdati bez adekvatno organizovanog zbora građana i bez saglasnosti građana, jer bi ista bila protivzakonita.

Također, pokrenuto je i pitanje zloupotrebe ovlasti aktuelnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas u pogledu poštivanja odredbi Statuta Općine Donji Vakuf, jer nije adekvatno sazvan niti održan zbor građana dana 29.05.2021. godine na lokalitetu pored mosta u naselju Krivače.

Postoji i osnovana sumnja da su potpisi koji su prezentovani i zabilježeni tokom anketiranja građana MZ Vrbas, Donji Vakuf u pogledu saglasnosti za izdavanje prethodne saglasnosti u predmetu dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrana: MHE “Krivače 1” i MHE “Krivače 2” krivotvoreni.

Iz navedenih razloga zatražena je i smjena aktuelnog predsjednika mjesne zajednice Vrbas.

“Početkom mjeseca jula u naselju Krivače, Mjesna zajednica Vrbas održana je javna rasprava po zahtjevu firme BM-HIDRO doo Travnik. Međutim ova javna rasprava je prekinuta nakon što je trajala 10-15 min, gdje su mještana koji su ‘ZA’ izgradnju spomenutih objekata provokacijama i vikom spriječavali adekvatno učešće drugih građana da komentarišu ili diskutuju po ovom pitanju.

Iz tog razloga ispred Udruženja ‘Aarhus centar u BiH’ obratili smo se Općinskom vijeću Općine Donji Vakuf sa zahtjevom za ponovno zakazivanje javne rasprava u skladu sa odredbama Aarhuske konvencije, a dostavili smo i uputu o načinu adekvatne primjene iste.

Pohvalno je vidjeti da je Općinsko vijeće brzo reagovalo i donijelo ovu historijsku odluku. Nadam se da će se Parlament FBiH voditi ovim primjerom te usvojiti ubrzo Prijedlog o dopuni Zakona o OIEiEK i Prijedlog izmjena Zakona o električnoj energiji FBiH, kojim bi se zakonski stalo u kraj izgradnji ovih veoma štetnih objekata”, istakla je Emina Veljović, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”.

 

Visoko.co.ba/Radiosarajevo.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.