SvijetEvropaŠpanski farmeri blokirali autoputeve širom zemlje

Španski farmeri blokirali autoputeve širom zemlje

Španski farmeri blokirali su u utorak saobraćaj na nekim od glavnih autoputeva u zemlji, pridružujući se kolegama u drugim evropskim zemljama koji protestuju protiv visokih troškova, birokratije i nelojalne konkurencije zemalja koje nisu članice EU.

– Uz razne nijanse, u kompletnoj Evropskoj uniji, imamo iste probleme – kazao je za nacionalnu TVE Donaciano Dujo, potpredsjednik ASAJA, jednog od najvećih udruženja farmera u Španiji.

ASAJA i druga udruženja pozivali su na proteste od četvrtka, ali su mnogi farmeri u utorak izašli na puteve sa svojim traktorima, otežavajući saobraćaj širom zemlje od Seville i Granade na jugu do Girone u blizini francuske granice, saopćile su saobraćajne službe.

– Na selu je dosta – rekao je Dujo.

U Gironi se moglo vidjeti traktori kako se okupljaju uoči dana protesta, noseći plakate na kojima je pisalo “bez farmera nema hrane”.

Kao i kolege u Francuskoj, Belgiji, Italiji i Portugalu, španski farmeri se žale na sve veću težinu evropske birokratije, niske cijene proizvoda i rastuće troškove.

Kažu da ih zahtjevna pravila koja su nametnuta poljoprivrednicima u EU radi zaštite okoliša čine manje konkurentnim od sličnih u drugim regijama, poput Latinske Amerike ili evropskih zemalja koje nisu članice EU.

U proteklih nekoliko dana blokade u Francuskoj i Belgiji ponekad su eskalirale u nasilne sukobe s policijom, prenosi Reuters.​

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE