SportTenisŠpanjolskom tenisaču izrečena 15-godišnja zabrana nastupa

Španjolskom tenisaču izrečena 15-godišnja zabrana nastupa

Aaron Cortes, 29-godišnji španski teniser, dobio je zabranu igranja tenisa 15 godina zbog namještanja mečeva i drugih prekršaja.

On je, prema saopštenju Međunarodne agencije za teniski integritet (ITIA), priznao 35 prekršaja u razdoblju od 2016. do 2018. godine.

Kako prenosi ITIA, to uključuje: izmišljanje ishoda događaja, primanje novca za izmišljanje ishoda događaja, neprijavljivanje koruptivnih pristupa, klađenje na tenis i davanje novca dužnosnicima turnira u zamjenu za wild card. Kažnjen je sa 75.000 dolara.

Španac je odlučio maksimalno sarađivati u istrazi te je prihvatio sankcije. Razdoblje zabrane igraču počelo je 27. marta 2024. godine, a završava se 27. marta 2039.

Tokom tog vremena, Cortes ne smije igrati, trenirati, a čak i prisustvovati bilo kojem teniskom događaju koji su odobreni ili sankcionisani od članova ITIA-e, a to uključuje ATP, ITF, WTA, Tennis Australia, Federation Francaise de Tennis, Wimbledon i USTA ili pak bilo koje nacionalno udruženje.

Arenasport.ba / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE