NaslovnicaZanimljivostiSpaceX želi u...

SpaceX želi u ruralnim krajevima opremiti školske autobuse Starlink internetom

Pristup satelitskom internetu Starlink već je proširen na čamce i kampere, a sada kompanija SpaceX isto želi učiniti i sa školskim autobusima u ruralnim krajevima.

Ovaj projekt bi omogućio djeci da koriste internet tokom dugih vožnji prema školi i nazad, a to je ujedno prilika da urade zadaću koja je vezana za internet. Na ovaj način bi se riješio problem koji imaju djeca sa sporim ili bez interneta kod kuće.

Koncept nije u potpunosti nov jer je Google 2018. godine obavio testiranje bežičnog interneta u školskim automobusima.

Zasad nema garancija da će Federalna komisija za komunikacije prihvatiti i finansirati Starlink uslugu za školske autobuse. Komisija je već odbila SpaceX-oov zahtjev za 885,5 miliona dolara pomoći kroz fond Rural Digital Opportunity Fund, a kompanija je odgovorila da je odluka “užasno nepoštena” te da nije potkrijepljena dokazima.

Satelitska internet usluga teoretski nudi konstantniju pokrivenost ruralnih krajeva.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.