SpaceX planira do 52 misije u ovoj godini

Komercijalna svemirska kompanija SpaceX planira tokom ove godine obaviti do 52 lasniranja, potvrđeno je tokom sigurnosnog panela američke svemirske agencija NASA.

Ako sve misije budu uspješne, to će biti novi rekord u broju lansiranja tokom jedne godine za SpaceX. Prošle godine je kompanija obavila 31 lansiranje.

SpaceX je veliki partner NASA-e na polju letova u svemir. Kompanija je odgovorna za slanje NASA-inih astronauta i tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, a to obavlja pomoću letjelice Crew Dragon. SpaceX trenutno razvija sljedeću generaciju raketnog sistema pod nazivom Starship, čiji će zadatak biti da spusti ljude na površinu Mjeseca, a u sklopu NASA-inog programa Artemis.

Osim toga, SpaceX ima i druge klijente te povremeno obavlja lansiranja za pojedine kompanije, međunarodne klijente, američko ministarstvo odbrane i druge. Također, ove godine će dobar dio lansiranja obaviti za svoje potrebe jer trenutno razvija svoju konstelaciju internetskih satelita pod nazivom Starlink. Ta konstelacija podrazumijeva hiljade satelita u niskoj i srednjoj orbiti Zemlje sa zadatkom da internetom “pokrije” cijelu planetu. Svakih nekoliko sedmica je SpaceX lansirao 50 do 60 Starlink satelita.

Međutim, planovi i rokovi su podložni promjenama. Osnivač i direktor kompanije SpaceX Elon Musk je za 2021. godinu najavio 48 lansiranja, a obaljeno je tek 31. Ove godine su obavljena tri lansiranja.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.