NaslovnicaZanimljivostiSpaceX objavi...

SpaceX objavio fotografiju 27 raketnih Merlin motora rakete Falcon Heavy

Raketa Falcon Heavy, koju je razvila kompanija SpaceX, najmoćnija je raketa na svijetu, a sada se očekuje njeno prvo lansiranje nakon više od tri godine.

Ogromnu raketu čine tri modificirana boostera prve faze, a trenutno je u toku proces spajanja i čekanja na lansiranje s lansirne rampe Pad 39A u Svemirskom centru Kennedy američke svemirske agencije NSA.

Uoči lansiranja je SpaceX objavio fotografiju koja prikazuje čak 27 Merlin raketnih motora.

Falcon Heavy koristi tri modificirane i povezane Falcon 9 rakete, a to je klasa koju SpaceX inače koristi za lansiranje satelita u svemir, ali i slanje ljudi na Međunarodnu svemirsku stanicu, kao i naučnu, vojnu i komunikacijsku opremu. Druga faza je povezana s centralnim boosterom koji isporučuje teret u orbitu.

Samo dva boostera će se vratiti na Zemlju i sletjeti, dok će centralni pasti u more.

Ukupno 27 Merlin raketnih motora stvaraju više od 2,2 miliona kilograma potiska pri lasiranju, što znači da je Falcon Heavy najmoćnija operativna raketa. SpaceX radi na raketi Starship koja će otputovati na Mars i moći se koristiti više puta, a ona će stvarati više od 7,7 miliona kg potiska zahvaljujući 33 Raptor raketna motora sljedeće generacije. Ipak, zasad je Falcon Heavy najmoćnija operativna raketa na svijetu koja može podići gotovo 64 tone tereta u orbitu.

Raketa Falcon Heavy koja će biti lansirana s rampe Pad 39A će se koristiti za misiju USSF-44 čiji je zadatak lansiranje dva satelita u geostacionarnu orbitu za Američke svemirske snage. Iako zvaničnog datuma još uvijek nema, očekuje se da će lansiranje biti obavljeno do kraja mjeseca, odnosno početkom novembra.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.