NaslovnicaZanimljivostiSpaceX mora n...

SpaceX mora napraviti desetine promjena u postrojenju Starbase

Federalna agencija za avijaciju naložila je kompaniji SpaceX da napravi niz promjena kako bi se zadovoljili ekološki zahtjevi prije izdavanja dozvole za širenje postrojenja Starbase koje se nalazi u Teksasu.

FAA je zatražio od SpaceX-a da napravi ukupno 75 promjena prije nego dobije dozvolu za lansiranje raketa na Mjesec i Mars. Starbase se nalazi blizu Boca Chice u Teksasu te je u središtu kontroverze nakon što je direktor kompanije SpaceX Elon Musk otkrio planove da pripoji okolno područje u svrhu podrške lunarnim misijama.

Čini se da je FAA pokazao “žuto”, a ne “crveno svjetlo” jer nije ustanovljen značajan utjecaj planova za orbitalna lansiranja letjelice Starship i rakete Super Heavy. Preciznije, agencija je ustanovila da značajnih ekoloških posljedica neće biti, ali je od SpaceX-a zatražila da napravi određene promjene kako bi se spriječio negativan utjecaj na okolinu prije nego što dozvola bude izdata.

FAA će dopustiti SpaceX-u samo pet orbitalnih lansiranja godišnje, kao i pet suborbitalnih lansiranja i testova. Mnoge od predloženih promjena se odnose na Boca Chica Beach, obližnju javnu plažu koja je zatvarana tokom testiranja Starshipa. Zbog zatvaranja plaže su Sierra Club i druge grupe tužili vladine zvaničnike jer smatraju da se radi o kršenju ustava.

SpaceX neće moći zatvarati cestu tokom 18 različitih praznika, a dozvoljeno će biti zatvaranje ceste tokom pet vikenda u godini. FAA također poziva SpaceX da ograniči zatvaranje ceste na 500 sati godišnje, dok se dodatnih 300 sati odobrava za hitne situacije.

“Korak bliže orbitalnom testnom letu Starshipa”, objavljeno je na Twitteru iz SpaceX-a.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.