Cimet rolnice su popularno švedsko pecivo od dizanog tijesta u kombinaciji s šećerom i cimetom, a njihov originalni naziv je kanelbulle.
- oko 700 grama brašna
- 150 mililitara vode
- oko 450 mililitara toplog mlijeka
- dva jajeta
- 20 grama šećera
- jedna kašičica soli
- 50 grama svježeg kvasca
Za fil će vam biti potrebno:
- oko dvije kašike cimeta
- oko 100 grama (smeđeg) šećera
- 50 grama maslaca
Za bijelu kremu će vam biti potrebno:
- oko 150 grama šećera u prahu
- mlijeko
- šećer u granulama (nije obavezno)
Priprema:
Za početak izmrvite kvasac i dodajte mu 20 grama šećera i toplu vodu kako bi se aktivirao. U drugu, veću posudu stavite brašno, sol i jaja te dodajte aktivirani kvasac. Na kraju postepeno dodajte mlijeko dok mijesite tijesto.
Kada ste to napravili, posudu pokrijte krpom ili folijom dok ne naraste. Tijesto se mora udvostručiti. Kada je spremno podijelite ga na dvije lopte.
Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto i premažite je polovinom sastojaka za fil odnosno maslacem te pospite šećerom i cimetom. Potom zarolajte tijesto i inarežite na jednake dijelove.
Ponovite postupak s ostatkom tijesta. Redajte ih u tepsiju tako da između svake ima barem malo prostora. Ostavite ih da ponovo narastu, a za to vrijeme uključite rernu. Pecite ih na 200 stepeni dok ne porumene.
Kada su gotove, ostavite da ohlade i premažite bijelom kremom, koju ćete napraviti tako što ćete šećer u prahu pomiješati s mlijekom, a količina mlijeka ovisi o tome želite li gustu ili rijetku kremu. Na kraju, možete posuti šećerom u granulama.
Visoko.co.ba/Klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.