NaslovnicaLokalne TemeSocioekonomsk...

Socioekonomski pokazatelji: Visoko svrstanu u grupu srednje razvijenih gradova u Federaciji BiH

U Federaciji BiH je jako izražen disparitet u razvijenosti kantona, općina i gradova.

To je posebno vidljivo u dokumentu “Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH 2021.” Federalnog zavoda za planiranje razvoja.

Tri općine u Hercegovini spadaju u kategoriju visokorazvijenih jedinica lokalne samouprave (JLS), a riječ je o gradovima Mostaru i Širokom Brijegu te općini Čitluk, piše Večernji list.

Indeks razvijenosti ukazuje da je klaster visokorazvijenih jedinica lokalne samouprave (JLS) vezan uz glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo.

Prvu grupu po indeksu razvijenosti čine Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Stari Grad i Novi Grad, kao i Ilidža, Trnovo i Vogošća.

Drugu grupu čine većinom JLS koji su glavni gradovi kantona, tj. gradovi Tuzla, Mostar, Široki Brijeg, Goražde, Bihać i Zenica. Doboj-Jug, Tešanj, Hadžići, Čitluk i Ilijaš također su u ovoj grupi – stoji u dokumentu.

U 3. skupinu spadaju: Grude, Vitez, Grad Visoko, Banovići, Kreševo, Grad Gračanica, Posušje, Neum, Kiseljak, Kakanj, Grad Živinice, Usora, Grad Lukavac, Jablanica, Kupres, Travnik, Grad Gradačac, Grad Ljubuški, Grad Konjic, Novi Travnik, Grad Čapljina, Žepče, Bugojno, Maglaj, Doboj-Istok, Grad Srebrenik, Donji Vakuf, Busovača, Grad Orašje, Breza i Jajce.

U 4. grupu (nerazvijene općine) spadaju: Grad Livno, Fojnica, Olovo, Grad Zavidovići, Foča, Kalesija, Grad Stolac, Grad Bosanska Krupa, Grad Cazin, Tomislavgrad, Gornji Vakuf-Uskoplje, Velika Kladuša, Prozor, Odžak, Sanski Most, Kladanj i Bosanski Petrovac.

Prema nivou razvijenosti Federacije BiH po JLS-u u 2021., u 5. grupu (izrazito nerazvijene općine) spadaju: Ravno, Vareš, Domaljevac-Šamac, Ključ, Bužim, Drvar, Glamoč, Čelić, Teočak, Pale, Sapna, Bosansko Grahovo i Dobretići.

Na listi jedinica lokalne samouprave najveće promjene u 2021. u odnosu na 2020. godinu zabilježila je općina Breza – koja je pala za devet mjesta, s 39. na 48. mjesto. Grad Orašje pao je za pet mjesta, s 42. na 47. mjesto. Padu je najviše doprinio pad indikatora prihoda od poreza po stanovniku – s 0,74 u 2020. na 0,69 u 2021. godini. Općine Kladanj i Kakanj te Grad Lukavac imali su pad od četiri mjesta.

Najveći rast ranga, za 17 mjesta, imala je općina Foča, napredovala je sa 71. na 54. mjesto. Općina Kreševo poboljšala je rang za osam mjesta, s 31. na 23. mjesto. Značajan napredak, mjeren indeksom razvijenosti, zabilježen je i kod Grada Čapljine i općine Kupres. Rang je poboljšan za pet mjesta.

Kako se navodi u dokumentu, klaster JLS iz 5. skupine (izrazito nerazvijeni) može se prepoznati na zapadnoj strani FBiH, i to sve od općine Glamoč do općine Velika Kladuša, s Bihaćem kao izuzetkom ovog pravila.

Cenatralni, sjeverni i južni dio FBiH čine uglavnom JLS koji pripadaju 3. skupini, tj. srednje razvijenim JLS. Najrazvijenije općine su koncentrirane unutar i oko glavnog grada Sarajeva.

Na rang-ljestvici kantona u 2021. u odnosu na 2020. zabilježeno je da su BPK Goražde i Hercegovačko-neretvanski kanton zamijenili mjesta. BPK je napredovao za jedno mjesto i sada je na trećem, dok je HNK pao za jedno i sada je na četvrtom mjestu.

Zeničko-dobojski kanton i Tuzlanski također su zamijenili mjesta, pa je sada ZDK na petom, TK na šestom mjestu.

Visoko.co.ba / Večernji list

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.