ZanimljivostiReceptiSnikers sladoled

Snikers sladoled

Savršen spoj čokolade, karamela, kikirikija u ukusnom sladoledu.

Sastojci

SLADOLED

4 žumanjceta

150 grama sećera

250 ml vrhnja za šlag

250 ml mlijeka

KARAMEL

200 grama mekih karamela

5 kašika vrhnja za šlag

150-200 grama kikirikija

GANAŽ

200 grama čokolade

50 ml vrhnja za šlag

Priprema

U serpu stavite mlijeko,vrhnje za šlag i šećer. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi.

U drugu posudu mikserom dobro razmutite žumanjca.

Žumanjca dodajte u šerpu sa mlijekom i vrhnjem, te vratite na ringlu i kuhajte uz stalno miješanje dok se zgusne. Ostavite neka se sladoled ohladi do sobne temperature, potom ga istresite u vatrostalnu posudu ili u koju vama odgovara. Stavite u zamrzivač, neka se stegne, oko jedan sat. Povremeno promiješajte sladoled, te zagladite površinu.

Karamele stavite u šerpicu pa na laganu temperaturu.Kada se karamele otope, dodajte slatko vrhnje, pa stalno miješajte dok se sve lijepo poveže. Kada se karamel blago prohladi, izlijte ga na sladoled. Budite brzi, jer će karamel da se stegne brzo jer je sladoled već hladan.

Čim ste izlili karamel, odmah stavite kikiriki. Kikiriki neka bude blago slan.Tek da se osjeti slanoća.Ostavite sladoled u zamrzivač, dok pripremate ganaž.

U šerpicu izlomiti čokoladu, te dodajte vrhnje za šlag. Miješajte dok se sve lijepo otopi i poveže. Maknite sa vatre, te miješajte dok se prohladi. Potom ga izlijte preko kikirikija.

Ostavite sladoled u zamrzivač, da se stegne,potom posluzite.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE