Preporuka„Smrt djevojčice sa žigicama“ od 21. septembra u kinu Meeting Point

„Smrt djevojčice sa žigicama“ od 21. septembra u kinu Meeting Point

Nova sezona u kinu Meeting Point u Sarajevu počinje u četvrtak, 21. septembra projekcijom filma „Smrt djevojčice sa žigicama“.

Kriminalistički film „Smrt djevojčice sa žigicama“ (Hrvatska, Crna Gora, BiH, 2023., 114 min.)  Gorana Kulenovića, koji je međunarodnu premijeru imao na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu, bit će na repertoaru kina Meeting Point od 21. septembra u 19 sati.

Radnja filma se događa na otoku Rabu, u kasnu jesen 1992. godine. Patolog Fero, svježe rastavljen 40-godišnjak, dolazi u otočki gradić u kojem je s ocem udovcem proveo veći dio svog djetinjstva, kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svog prijatelja Globusa, male Mirne. Na otoku se, izvan sezone, događaju čudne stvari: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, mjesni redikul Ranko optužuje fratre da su malu Mirnu prepilili napola, a vrhunac je ubistvo ‘Djevojčice sa žigicama’ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Istragom ubojstva bavi se Ferin dobar prijatelj, šef otočke policije Mungos, koji Feru sve više uvlači u istragu. Zahvaljujući medicinskim kartonima onih koji su se na otoku liječili od gonoreje, krug sumnjivaca u se širi: neki od njih su ugledni građani, neki su Mungosovi i Ferini prijatelji.

Uloge u filmu ostvarili su: Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić, Slavko Juraga i Slavko Sobin.

Film „Smrt djevojčice sa žigicama“ nastao je po romanu Zorana Ferića, koji uz reditelja Kulenovića potpisuje i scenarij.

Ovo je prvi dugometražni igrani film s potpisom produkcijske kuće Livada produkcija. Koproducenti filma su Dušan Kovačević iz Natenane produkcije i Mirsad Purivatra iz Produkcije 2006.

Ulaznice su u prodaji na blagajni kina Meeting Point sat vremena prije početka projekcije. Ulaznice su u prodaji i online putem web stranice kina: www.kinomeetingpoint.ba. Cijena ulaznice je 8 KM, a za studente i penzionere 5 KM.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/kino Meeting Point


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE