ZanimljivostiNauka i tehnologijaSmog prouzročio 49.000 smrti u Pekingu i Šangaju 2020.

Smog prouzročio 49.000 smrti u Pekingu i Šangaju 2020.

Procjenjuje se da je onečišćenje zraka prouzročilo 49.000 smrti i 23 milijarde dolara ekonomskih gubitaka samo u Pekingu i Šangaju od 1. siječnja 2020. godine, pokazuje ‘mjerač čistog zraka’ koji su pokrenule skupine za zaštitu okoliša.

Taj internetski alat koji su pokrenuli helsinški Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), Greenpeace Jugoistočna Azija i IQAir Air Visual, mjeri smog u 28 velikih gradova širom svijeta i koristi modele osmišljene u istraživačkom programu Global Burden of Disease za procjenu utjecaja na zdravlje.

Više razine smoga povezane su s nizom bolesti, poput kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), srčanih bolesti moždanog udara i karcinoma pluća.

Utjecaj na gospodarstvo izračunat je na temelju procjene čimbenika kao što su izostanak s posla i godine izgubljene zbog bolesti.
Mjereno po glavi stanovnika, New Delhi u Indiji najviše je stradao zbog zagađenja, izgubivši oko 25.000 života i 5,8 posto ukupnog BDP-a od početka godine.

U Šangaju je umrlo 27.000 ljudi od 1. siječnja, više nego u Pekingu gdje je zabilježeno 22.000 smrtnih slučajeva vezanih uz onečišćenje zraka.

“To također ukazuje na činjenicu da je onečišćenje u Šangaju sada gotovo jednako kao u Pekingu, s tim da se Peking oporavio puno brže”, rekao je Lauri Myllyvirta, vodeći analitičar CREA-e.
Po službenim kineskim podacima, koncentracija malih opasnih čestica koje se prenose zrakom, poznatih kao PM2.5, bila je viša u Pekingu u prvoj polovici godine nego u Šangaju.

Međutim, Šangaj je zabilježio više stope sumporovog dioksida i dušikovog dioksida, druge dvije komponente smoga.

Sve u svemu, onečišćenje u Kini smanjilo se 2020. u usporedbi s godinom ranije. Karantena zbog covida-19 smanjila je promet i industrijsku aktivnost, ali stručnjaci upozoravaju da bi napori za oživljavanje ekonomije mogli prouzročiti povratak smoga u drugoj polovici godine.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE