Oko 30 miliona Amerikanaca ima neki stepen intolerancije na laktozu koja se otkrije prije nego navrše 20 godina života.
Ukoliko u obzir uzmete činjenicu kako je čovjek zapravo jedina vrsta koja i u odrasloj dobi pije mlijeko drugog sisara, nije iznenađujuće da je intolerancija na laktozu tako česta.
Budući da se kravlje mlijeko mnogo koristi u prehrani, dosta ljudi nije ni svjesno u kolikoj mjeri to utječe na njihovo zdravlje.
“Neki ljudi koji svakodnevno konzumiraju mlijeko imaju konstantne simptome poput napuhanosti i zatvora, ali zapravo nikad ne zbroje dva i dva i misle kako je to normalno te im ne pada na pamet kako bi to moglo biti od mlijeka”, kaže dr. Robynne Chutkan, osnivač klinike The Digestive Center For Women u Wisconsinu.
Šta je zapravo intolerancija na laktozu?
To znači da vaše tijelo ima problem s probavljanjem laktoze, vrste šećera koje se prirodno nalazi u mlijeku i drugim mliječnim proizvodima. Ovo nije isto kao i alergija na hranu, budući da njeni simptomi nisu toliko intenzivni i potencijalno fatalni.
Ljudi s intolerancijom na laktozu mogu piti mlijeko i jesti mliječne proizvode, ali će morati istrpjeti simptome poput gasova i nadutosti, a mogu se javiti i dijareja i krv u stolici, kao i povraćanje, grčevi… Simptomi se javljaju nakon 30 minuta do dva sata nakon konzumiranja mlijeka ili mliječnih proizvoda.
Neke osobe mogu biti netolerantne na mlijeko i mliječne proizvode čak i ako nemaju intoleranciju na laktozu, a najčešće je to zbog proteina kazeina koji u tijelu može izazvati upalne procese, pogotovo kod osoba s autoimunim oboljenjima.
Ukoliko volite mlijeko i ne možete zamisliti život bez njega, a imate neki vid intolerancije ili osjetljivosti, onda možete probati sa eliminacijom ovih proizvoda iz prehrane na određeni period, kako biste vidjeli da li će doći do smanjenja simptoma. U tom se slučaju možete okrenuti alternativama kao što su kokosovo, bademovo ili rižino mlijeko.