ZanimljivostiSmanjuje apetit: Jednostavan trik s vodom može spriječiti debljanje

Smanjuje apetit: Jednostavan trik s vodom može spriječiti debljanje

Ljekar i tvorac plana ishrane “The Fast 800” Michael Mosley nedavno je otkrio da za regulisanje tjelesne težine nije važno samo ono što jede, već i način na koji jedete, a tvrdi i da jednostavan trik s vodom može spriječiti debljanje.
Naime, Mosley postao je slavan nakon što je osmislio popularni plan mršavljenja “The Fast 800” koji slijedi načela mediteranske dijete s niskim udjelom ugljikohidrata. Potrebno je postiti 12 sati tokom dana i ograničiti unos kalorija na 800 dnevno tokom dvije sedmice. 

Cilj je doći u fazu ketoze, što zahtijeva uključivanje šećera i ugljikohidrata koji brzo podižu šećer u krvi. Na ovaj način možete kontrolisati svoju težinu i smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2, a Mosley tvrdi i da način na koji konzumirate obroke također pomaže. Naime, duže žvakanje smanjuje nadutost jer gutate manje zraka dok jedete.

Kada je riječ o triku s vodom, Mosley preproručuje da popijete gutljaj vode između svakog zalogaja hrane kako biste mogli procijeniti želite još jesti ili ne.

Inače, Mosley je citirao studiju iz 2018. godine koja je na gotovo 60.000 ljudi pokazala da oni koji su sporije jeli, imali su 42 posto manje šansi da budu pretili. On je preporučio i da jedete za stolom, a ne u pokretu ili ispred TV-a jer se na taj način više fokusirate na sam čin jela.

“Obično je potrebno oko 30-40 minuta nakon jela, da hrana dođe iz želuca u tanko crijevo, gdje se nalaze receptori koji osjećaju dolazak hrane i oslobađaju peptid, to onda govori vašem mozgu da ste siti”, objasnio je.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE