Smailbegović: Povećanje cijene struje za privredu FBiH od 2 do 5 posto

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović nakon sastanka s predstavnicima Vlade Federacije BiH izjavio je da će cijena električne energije za privredu ići blago prema gore u odnosu na prošlogodišnju i to u omjeru od 2 do 5%, prenosi Business Magazine. 

– Ono što je danas dogovoreno je manje, više u skladu s nekim očekivanjima i ranijim dogovorima. Cijena će varirati u zavisnosti od potrošača, na kojem naponu i pod kojim uslovima rade. Ovo je blago povećanje u odnosu na ono koje je bilo najavljivano od 18 do 255. Nismo presretni ni sa tim, ali nismo ni nezadovoljni ovim što smo dogovorili – istakao je Smailbegović nakon sastanka održanog u Vladi FBiH u Sarajevu, a kome je prisustvovao i federalni premijer Fadil Novalić. 

Sljedeće što je dogovoreno, kako je dodao Smailbegović, odnosi se na ugovore koji su već potpisani, njih oko 300, a koji će biti aneksirani najkasnije do 20. ili 25. januara i praktično će nova cijena električne energije startati s 1. januarom i ona bi trebala da se fiksira na neki nivo za iduću godinu. 

Federalni ministarstar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić izrazio je zahvalnost poslodavcima i Elektroprivredi na strpljenju koje su pokazali posljednjih nekoliko sedmica, te što su ozbiljno pristupili dogovorima da se postigne optimalno rješenje. 

– Treba napomenuti da je Elektroprivreda BiH na otvorenom tržištu, to je bitno i utjecajno na njeno poslovanje. S druge strane je opravdan zahtjev i Udruženja poslodavaca koje traži da ih, u jednu ruku, zaštitimo. Prijedlog koji nam je Elektroprivreda poslala je koristan, pametan, prihvatljiv i da trenutno tržišna cijena od 75 eura po megavat satu, smanjenje 15% koje su oni predvidjeli u svom programu, odnosno preko koeficijenata za umanjenje ili uvećanje u određenim trenucima, jeste komforan i dobar prijedlog – izjavio je Džindić. 

Prema zaključcima sa sastanka, kako je dodao, to povećanje je u rasponu od 1,7 do 4,9%. 

Džindić je kazao da su, na primjer, Željeznice Federacije BiH jednom ovakvom odlukom i ovakvim dogovorom došle u poziciju da naredne godine imaju cijenu manju za 10%. 

– Zavisno od kategorije potrošača, od nivoa potrošnje, od dijagrama potrošnje, od količine konzumacije električne energije zavisit će i formiranje te cijene. Mislim da je danas i Vlada FBiH zadovoljna ovakvim ishodom pregovora, Elektroprivreda također, a mislim i Udruženje poslodavaca – kazao je Džindić.