Smailbegović: Od 1. aprila desetine hiljada otkaza

– Prvi april je vrlo važan datum za bh. ekonomiju, dosta kompanija čeka da se završi ovaj mjesec i da donesu odluku kako dalje. Od 1. aprila će se donositi odluke o sudbini radnika, odlučit će se da li će se radnici slati na biro ili će se neka kombinirana metoda raditi”, rekao je za Dnevni avaz predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Smatra kako je ključ za opstanak bh. ekonomije u doba pandemije koronavirusa vrijeme.

– Dakle, potrebno je da vlast na svim razinama donese ekonomske mjere podrške što prije, naglasio je Smailbegović i dodao kako se radi na pripremi mjera, ali ovdje je ključno vrijeme.

Prema njegovim riječima, ove brojke od 5-6 hiljada ljudi koji se pojavljuju na zavodima za zapošljavanje su još uvijek optimistične procjene.

– Moja procjena je mnogo pesimističnija, ukoliko se ništa ne poduzme nakon prvog aprila imat ćemo između 30 i 40 hiljada radnika na zavodu. Mi imamo naše prijedloge, važno je da se do kraja definira priča o moratoriju na otplatu kredita. Ovo što je Agencija za bankarstvo predložila je način na koji je bankama ostavljeno da one odluče ko je ugrožen ili ne, ali njima je za to potrebno vrijeme koje mi u ovom trenutku nemamo, pojasnio je Smailbegović.

Predsjednik Udruženja poslodavaca istaknuo je kako bi vlast trebala pomjeriti plaćanje svih poreza.

– U najmanju ruku također bi vlade trebale preuzeti plaćanje doprinosa barem za ove kompanije u kojima radnici ne rade. Ima dosta kompanija koje su prestale raditi, a radnici nisu dobili otkaze već su poslani kući. Na ovaj način održala bi se stabilnost mirovinskog i zdravstvenog fonda, rekao je Smailbegović.

Podsjećamo, premijer Federacije BiH Fadil Novalić javnosti je u subotu uvečer rekao kako se ””finalizira i obiman program i set ekonomskih mjera””

indikator