Slučaj trovanja djece u Ajdinovićima još uvijek pod velom tajni

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona izdalo je danas saopćenje za javnost o slučaju Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići gdje je 22. avgusta došlo do masovnog trovanja djece dok su boravila na pripremama te su zadržani na bolničkom liječenju. Nakon što je nekoliko dana kasnije inspekcija zapečatila objekat, vlasnik SRC Ajdinovići objavio je da zatvara objekat i da 50 radnika ostaje bez posla. 

Saopćenje Tužilaštva ZDK prenosimo u cijelosti:

Vezano za događaj koji se dogodio dana 22.08.2019. godine u SRC Ajdinovići, općina Olovo obavještavamo Vas da je Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 05.09.2019. godine, zaprimilo nalaz i mišljenje vještaka – Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica od 04.09.2019. godine, te je jedan primjerak navedenog nalaza dostavilo Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove ZDK u cilju poduzimanja mjera i radnji u upravnom postupku iz nadležnosti navedene Uprave.

O rezultatima samog nalaza, a u cilju zaštite interesa formiranog predmeta Kantonalnog tužilaštva, Tužilaštvo u ovom momentu nije u mogućnosti obavijestiti javnost.

Međutim, radi pravilnog, tačnog i zakonitog informisanja javnosti o navedenom događaju, Kantonalno tužilaštvo ovim putem obavještava javnost da će u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, u narednom periodu nastaviti poduzimati mjere i radnje po predmetnom događaju te je u skladu s tim već izdat nalog policijskim službenicima MUP-a ZDK za provođenje tačno određenih mjera i radnji, a po okončanju navedenog će se donijeti odluka o izdavanju naredbi za druga neophodna vještačenja, a sve u cilju razjašnjenja stanja stvari, utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja pravilne i zakonite tužilačke odluke u ovom konkretnom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva ZDK. 

Patria