NaslovnicaZanimljivostiSLOVENAC REKO...

SLOVENAC REKORDER SA CESTE: Najlakše je autostopirati na Kosovu, a najteže…

Kosovo je pravi raj za autostopere, a putovati s podignutim palcem u Crnoj Gori i Švedskoj skoro je nemoguće, tvrdi na temelju svog bogatog iskustva Miran Ipavec, Slovenac koji je 30 godina autostoperske karijere ovih dana obogatio novim rekordom: u samo 10 dana posjetio je 31 državu i proputovao 7.450 kilometara, zamijenivši pri tom 88 vozila.

– Mislim da taj podvig još dugo neće nikome uspjeti, kazao je Ipavec u razgovoru za list “Primorske novice”, te dodao da su po njegovu iskustvu prema autostoperima najljubazniji vozači iz Poljske i Rumunjske koji rado primaju nepoznate putnike na cesti, ne samo u svojoj zemlji nego i na evropskim turama.

– Najlakše je stopirati na Kosovu, a najteže u Švedskoj i Crnoj Gori, tamo dobiti vožnju je već pravo čudo, vozači se skoro uopće ne zaustavljaju. U Crnoj Gori mi je za manje od 200 kilometara bilo potrebno nevjerojatnih 25 sati, kazao je Ipavec, koji ima “nos” za stopiranje i kaže da mu se rijetko dogodi da na benzinskoj pumpi na prijevoz čeka cijeli dan.

Ipavec je do sada autostopom napravio kilometražu kojom bi 8 puta mogao okružiti zemaljsku kuglu, a prije nekoliko godina izdao je i knjigu o svojim iskustvima na cesti. Živi u Kanalu na Soči, gdje je jedno vrijeme bio i načelnik općine. Prvi se put autostopom vozio na koncert grupe Queen u Milanu, kad mu je bilo samo 25 godina. Kaže da se to kasnije razvilo u naviku i svojevrstan hobi, kojega se ne može odreći niti sada, u dobi od 55 godina.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.