NaslovnicaZDKPolitikaSlobodna Bosn...

Slobodna Bosna: Zašto nije formirana vlast u ZE-DO kantonu?

Sedam stranaka je prije dva mjeseca zajednički krenulo u, kako se tad činilo, ekspresno formiranje skupštinske većine, koja je bar i prividno formirana, te izvršne vlasti. Ali, sve je naglo stalo, a zenička sedmorka danas izgleda kao rasut teret…

Odmah nakon najave brze uspostave vlasti, krenule su zakulisne licitacije i trgovina. Prvi je potez povukao Nezavisni blok koji je najavio da bi ova stranka trebala kandidirati premijera jer, osim SDP-a koji ima šest, s pet zastupnika imaju najviše mandata u Skupštini ZDK. Bar su tada tako mislili!

Neformalni lider koalicione sedmorke, SDP, nedugo zatim dao je do znanja da će ova stranka ponuditi mandatara Vlade ZDK jer, nakon SDA, koji nije u igri, ima najviše osvojenih mandata.

Nezadovoljstvo se jasno iskazalo kroz formiranje podblokova unutar navodno jedinstvenog bloka sedam stranaka.

Nedugo nakon formiranja Bh. bloka (SDP, DF i Naša stranka), formiran je još jedan blok (A-SDA, SBB i SBIH) koji je po broju zastupnika (sedam) nadmašio Nezavisni blok Fuada Kasumovića!. Tako je Kasumovićev bok s druge, pao na treću poziciju, te bi mu u novoj vlasti mogle pripasti samo mrvice. Tim prije što postoji realna mogućnost da se jedan zastupnik Nezavisnog bloka priključi drugorangiranom boloku A-SDA, SBB i SBIH.

Onda je na scenu stupila SDA, odnosno lider ove partije Bakir Izetbegović, koji se sastao s Kasumovićem na „tajnoj večeri“ i navodno mu obećao premijersku poziciju u Vladi Ze-Do kantona, koju bi formirale tri stranke – SDA (11), Nezavisni blok (5) i HDZ (3).

Upitno je, međutim, je li Izetbegović iskreno pregovarao s Kasumovićem, ili samo želio unijeti pometnju na zeničku političku pijacu koju je kreirao SDP u pokušaju da od izbornog gubitnika postane izborni pobjednik.

Slobodna Bosna / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.