Slijede besmisleni stranački kongresi, predsjednike svi znaju

514

Ove subote su kongresi SBB-a, SNSD-a i HDZ-a. Za 30 dana kongres je SDA. Ishod je poznat. Lideri su stranke uknjižili na sebe. A sve ostalo – zna se. Despotizacija stranaka. Mrežni osvrt.

Utemeljitelj, Šef, Gazda i Sin – svi su oni spočitavali Lideru vječno liderstvo. No, između njih baš i nema razlike. Osim u boji. Kada imate stranku u čijem imenu se nalazi vaše ime, onda nema razloga da održavate kongres. Ali kada želite da se pokažete kao demokrata, onda napravite kongres bez protukandidata.

Fahrudin Radončić je predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić. I ove subote će biti održan kongres na kojem će se Fahrudin Radončić nadmetati sam sa sobom da postane predsjednik Stranke Fahrudina Radončića. I ako je neko imao želju da bude predsjednik, nije imao hrabrosti. Jer Fahrudin Radončić, kandidat za predsjednika Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, uspio se izboriti za naklonost Avaza u vlasništvu Fahrudina Radončića.

Ove subote je Sabor i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Kandidat za predsjednika SNSD-a Milorad Dodik je Milorad Dodik. Protukandidata – nema. I onda će, jasno je, na čelu SNSD-a Milorad Dodik ostati Milorad Dodik. A i stvarno bi bilo čudno kada na čelu Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik ne bi bio Milorad Dodik. Dakle, bivši vlasnik entiteta i svega što pripada entitetu, uključujući i zrak,  mora  barem biti vlasnik najveće stranke u entitetu. Jer pošto je sve prokockao – ne smije prokockati ono što je ostalo od stranke. I Igora Radojičića.

I HDZ BiH ove subote bira predsjednika. Kandidat – zna se. Broj kandidata – zna se. Ishod glasanja – zna se. I možda bi najbolje bilo da HDZ promijeni ime u Dragan Čović – zna se.

SDA ne bira ove subote. Oni su već izabrali. Samo će odluku saopćiti za 30 dana. Između jednog imena i funkcije  izbrisat će riječ ‘zamjenik’ i SDA će se vratiti u porodično ozračje Izetbegovića. Istina, Bakir Izetbegović nema ambicije da stranku uknjiži na sebe. Njegove su ambicije da preko stranke državu knjiži na sebe, suprugu i još ponekog.

DF Željko Komšić zasad nema kongres. Ali u procesu čekanja kongresa, Željko Komšić bi mogao postati jedini stranački lider čiji će se utjecaj vidjeti samo u imenu stranke. Za sve ostalo, bit će kongres SDP-a.

federalna.ba/Mreža/Visoko.co.ba

Komentari

komentara