NaslovnicaBiHSlavlje u čas...

Slavlje u čast Orbana, Mitrovića i Vučića u Prijedoru na Dan bijelih traka

U Bosni i Hercegovini, 30 godina nakon rata, istina se različito tumači, a stare rane otvaraju. Ovaj put u Prijedoru. 31. maja, na Dan bijelih traka, zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i Omladinska organizacija Princip organiziraju veliko slavlje na Gradskom trgu u povodu proslave rođendana mađarskog premijera Viktora Orbana, srbijanskog preduzetnika Željka Mitrovića i preuzimanja novoga mandata Aleksandra Vučića, srbijanskog predsjednika. Za njih je to slavlje, a za porodice ubijenih Prijedorčana provokacija, koja vraća u 1992.

Fikretu Bačiću ubijena su 32 člana porodice. Uz suprugu i dvoje djece, tri snahe, strine, ubijeno je i 18 djece – i svi su streljani u jednom danu.

Njihova tijela, kaže, sklonjena su na nepoznatom mjestu: „Tom prilikom ubijena su moja kćerka od šest, sin od 12 i moj bratić Ernes od dvije godine“.

Ono malo roditelja koji su preživjeli, devet godina čeka dozvolu da svojoj djeci dignu spomenik. U međuvremenu, žive od sjećanja i za sjećanja da se nikada ne zaboravi.

„Meni je to jako težak moment, jako težak dan. Vraća me u te dane 1992. godine, kada smo se morali obilježiti da bi kazali onom što nas gleda kroz snajper da nas može ubiti, da neće odgovarati za to svoje djelo“, priča Bačić.

Posljednjih godina, Dan bijelih traka organiziran je uz poštivanje svih Prijedorčana. Čak i tokom kretanja povorke u okolnim restoranima gašena je muzika što je bio korak naprijed ka suživotu. Stoga su najavom velikog slavlja ogorčeni i iznenađeni.

Odbornik SDA u Skupštini grada Prijedora Mesud Trnjanin ističe kako do sada to nije bila praksa – 31. maj do sada je bio Dan bijelih traka: „Čak je jednom bila zakazana sjednica Skupštine koja je otkazana zbog povorke Dana bijelih traka“.

U Udruženjima stradalih Prijedorčana zahtjev za slavlje vide kao provokaciju i pokušaj opstrukcije Dana bijelih traka koji se tradicionalno obilježava 31. maja.

Iz Omladinske organizacije Princip, koja je podnijela zahtjev prijedorskoj policiji, na naš upit nisu odgovorili.

U policiji su potvrdili da su zahtjev za odobrenje održavanja skupa dobili, da ga mogu odbiti, ali i da još nisu odlučili.

„Jedino što je vidljivo u posljednjih šest mjeseci – Prijedor je doživio katastrofu. Bili smo svjedoci – krenulo je iscrtavanje murala ratnih zločinaca, morbidna poruka je osvanula na gradskom stadionu…“, dodaje Trnjanin.

Dan bijelih traka, kao sjećanje na pokušaj istrebljenja jednog naroda, posljednjih se godina obilježava i u drugim bh. i svjetskim gradovima. Stoga sama najava slavlja 31. maja vrijeđa Bošnake koji žive u Prijedoru.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.