ZanimljivostiReceptiSlatki recept: Pripremite tradicionalnu šljivopitu

Slatki recept: Pripremite tradicionalnu šljivopitu

Sezona šljiva trenutno je na vrhuncu, a ukusne plodove ovog voća možete iskoristiti za pripremu različitih jela, počev od džemova i marmelada, do tradicionalne šljivopite za koju recept možete pronaći u nastavku.

Šljive spadaju u niskokalorično voće, mogu se konzumirati sirove i sušene, a od njih možete napraviti raznovrsna jela od džema, pekmeza i marmelade pa do šljivopite.

Donose brojne zdravstvene benefite – bogate su vitaminima A i C, kalijumom, kalcijumom, magnezijem i antioksidansima, a stimuliraju rad imunološkog sustava, čuvaju zdravlje kože i poboljšavaju sposobnost tijela da apsorbira željezo.

Zdravstveni benefiti, ali i činjenica da na ovim prostorima šljive posebno uspijevaju, uzrokovale su da šljive budu sastavni dio tradicionalnih recepata, kao što je i ovaj koji donosimo u nastavku.

Sastojci:

700 gr šljiva, 5 kašika šećera, 4 kašike brašna ili pšeničnog griza, 2 kašike istopljenog maslaca, malo cimeta.

Priprema:

Šljive očistiti od koštica i razdvojiti polovice u tepsiju obima 25 cm.

Po šljivama ravnomjerno posuti istopljeni maslac, šećer, griz/brašno i cimet, a količine možete prilagoditi svom ukusu ili tome koliko su šljive zrele i slatke.

Peći u već zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 20-30 minuta ili dok griz/brašno ne “potone” u sok koji puste šljive.

Prije posluživanja poželjno je rashladiti, a može se jesti uz dodatak sladoleda ili šlaga.

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE